11.4 C
Ankara

Karşı Mahalle’de ‘helalleşme’

Paylaş:

Fasulyesi Ahmet Bey’den, nohutu Ayşe Hanım’dan, kayısısı Kadir’den. Büyük bir kazana atıyorlar getirdikleri malzemeleri tek tek, Fatma Hanım da karıştırıyor. Muharrem ayında bir hummalı bir hazırlık var Karşı Mahalle’de, “helalleşme” hazırlığı.

Koca kazan başında aşureyi karıştıran Fatma Yavuz, savunduğu fikirler nedeniyle Diyanet’ten ihraç edilen bir Kuran Kursu hocası. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun KHK’lı bir öğretmeni evinde ziyaret ettiği anı bir televizyon kanalında izliyor. Helalleşme çıkışını dinliyor Kılıçdaroğlu’nun ve o anda kendisi de görüşmek, kendi deyimiyle “helalleşmek” istiyor. Sonra da arkadaşlarına haber veriyor. Toplanıyorlar. CHP Lideri’ne haber gönderip, hep beraber Ankara’ya gelmek istiyorlar. Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yanıt  gecikmiyor, “Siz gelmeyin, ben gelirim İstanbul’a” diyor Kılıçdaroğlu bu buluşma için.

Buluşmaya günler kala, malum Muharrem ayındayız, Fatma Yavuz katılımcıların her birinden bir malzeme istiyor aşureye yapmak için, sonra da getirdiklerini büyük bir kazanda kaynatıyorlar. İmece usulü. CHP Lideri ile buluşma öncesi tek hazırlıkları da bu.

Pazar günü öğleden sonra da aşure kazanını alıp, tutuyorlar CHP İstanbul İl Başkanlığı’nın yolunu. Karşı Mahalle’den buraya, CHP sınırlarına girmek uzun, upuzun bir yol. Saatler sonra 21. Yılını kutlamaya hazırlanan AKP iktidarının tüm karşıtlıkları kaşıyarak, kutuplaştırarak ve düşmanlaştırarak ördüğü upuzun bir yol.

Buluşma CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda. Buluşmaya gelen 30 kişilik grup, toplantı salonuna alınıyor. Salonun tam ortasında oturuyor Kemal Kılıçdaroğlu. Aşureler elden ele gezerken, kürsüden konuşan Fatma Yavuz, “Bu aşure aynı zamanda bizim olmak istediğimiz kazan” diyor. “Her bir malzeme erimeden kendi lezzetiyle ama aynı kazanda, harikulade bir tatla…”

Herkes var burada. 50 yaşından sonra İletişim Fakültesi okuyan Ayşe Şafak, onlardan biri. Dilinde aşuresi, “Bin yıldır buradayız ve bir kilimin desenleri gibi bu aşurenin parçasıyız” diye tanımlıyor, salondaki kalabalığı. Onun ardından söz alan Şakir Diclehan, Kürtçe bir şiir okuyor mikrofondan. Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısının, böylesi bir iklimde ne değerli olduğunu söylüyor ve “Bu büyük bir cesaret. Samimi olduğunuz müddetçe Allah yardımcısınız olacak” diyor.

Kimler var bugün bu toplantıda?

Mesela Diyanet çalışanı Meryem Altınkaynak. Üsküdar Müftülüğü’nde Kuran hocası. 6 çocuk annesi ve aynı zamanda Öz Diyanet Sen’in Kadın Kolları Başkanı. “Başörtülü bir kadın olarak çok mağduriyet yaşadım, hakaretlere uğradım” diye anlatıyor yaşadıklarını. Peki tüm bunlar üzerine iktidar olan AKP döneminde yaşadıkları sona ermiş mi? “Şimdi de soruşturmalarla boğuşuyorum” diyor. Üst üste gelen soruşturmalar. Son soruşturmanın konusu söylediği bir şarkıya klip yapmış olması. Onun talebi özgür olabilmek, ama tek başına değil, “Bütün kadınların özgürlüğü…”

Kendisini kürsüden “muhafazakar” olarak tanımlayan Muharrem Kaşıtoğlu. Üç oğlu var, üçü de İmam Hatipli. Bir oğlu hafız. AKP iktidarında muhafazakar kemsin yaşadıklarını, “nöbetleşe üstünlük” üzerinden anlatıyor:

“Askere gidenler bilir, ilk askere gidenler üst devrelerinden eziyet görürler. Uzun süre buna isyan ederler, ‘Biz üst devre olunca, bizden sonra gelenlere böyle davranmayacağız’ diye kendi aralarında dertleşirler. Üst devre olur olmaz da kendi üst devrelerini bile aratırlar. AKP budur bizim için. Bu vaatlerle gelip, bizim mahalleye geçmişte yapılan haksızlıkların bin katını yapan bir iktidar haline gelmiştir.”

Kaşıtoğlu, “Helalleşmeye” gelen Kılıçdaroğlu’ndan kendi de halallik istiyor:

“Alevi olduğunuz için ayrıca Helallik istiyorum. Bize yıllarca ‘Aleviler’den kız alınmaz’ dediler, başka başka şeyler söylediler. Haklarına girdik. Ben de sizden helallik istiyorum.”

Maltepe Medine Camii Derneği Başkanı Muhsin Eşlegül de Kılıçdaroğlu’na aynı şekilde sesleniyor, “Ben de sizden helallik istiyorum” diyor.  

Tarlabaşı Dayanışması’ndan Kadir Bal da katılanlar arasında. Tarlabaşı’nda kağıt toplayan çocuklara yemek dağıtan, sağlık hizmetlerine erişemeyen göçmenlere sağlık hakkına erişim için yardım eden bir grup Tarlabaşı Dayanışması. Kadir Bal, “Toplumun hellaleşerek iyileşebileceğine inanıyorum” diyor.

Toplantıda son söz Kılıçdaroğlu’nun, “Gönlümü yüreğimi size açtım. Hakkımı helal ettim” diye yanıt veriyor Kılıçdaroğlu, tüm konuşmalara:

“Helalleşme sıradan bir çağrı değildir. Helalleşme aynı zamanda oturup düşünmek demektir. Oturup düşüneceğiz, neden kavga ediyoruz? Haydi kavga ettik, bari barışmasını bilelim. Eğer biz bunu yapabilirsek bu memlekete huzur getirmiş oluruz. Kusur, evet kusurumuz var. Helalleşmek aynı zamanda barışmak demektir. Oturup konuşmak demektir. Aynı yemeğe kaşık sallamak demektir.

Aynı yemeğe de kaşık sallıyorlar sonrasında, CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndaki toplantı salonundaki katılımcılar, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hep beraber, karşı mahalleden gelen aşureye…

━ bu yazardan

En önemli eşik aşıldı, şimdi sırada aday var

6’lı Masa’da en önemli eşik aşıldı, muhalefet bloğu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa...

“İnatçı iyimserlik”

Sayıları bine yakın kadın, Her biri ülkenin yedi farklı bölgesinden geliyor, Tüm gece uzun...

İstiklal Caddesi yasını tutarken…

13 Kasım’da yaşanan terör saldırısının ardından resmi makamlar bir yas ilan etmemesine...

Anadolu’nun Anıt Kenti’nde efsunlu bir yolculuk

İki yanından devasa palmiyelerin fışkırdığı, önünde yemyeşil bir yolun serildiği asırlık bir...

Bizi bekleyen tehlike!

Sansür Yasası bizi nasıl mı etkileyecek? RTÜK'ün dün Tele1 için verdiği cezaya...

Ayrımcılığın dikalası: Başörtüsüne özgürlük; Alevilere devletleştirme!

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her seçim dönemi olduğu gibi bu...

CHP Başörtüsü konusunu neden gündeme getirdi?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçen sene kasım ayında helalleşme ifadesini kullandı, ondan...

Anayasa çıkışındaki amaç gerçekten başörtüsü mü?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “böşörtüsü” çıkışına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Anayasa salvosu geldi. Tartışma...

CHP’li belediyelerde aslında ne oldu?

Önce Mersin, ardından İzmir. Son bir haftada siyasi iktidarın zoraki soruşturmalar ve...

Kızık’ın kadınları, Tuba’nın çığlığı ve Kılıçdaroğlu…

Çocuğunun servis parasını ödeyemediği için okula gönderemeyen bir anne, yem fiyatlarından şikayet...

CHP’de saatler yılbaşına ayarlandı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de yaptığı konuşmanın yankıları sürüyor. Kılıçdaroğlu, Partisi’nin İzmir’de...

‘Seçimi yaptırmayacaklar’dan; kaçacaklar’a

Kaçacaklar!  CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemde yaptığı kuşkusuz en önemli çıkış, bu...

━ son bir haftada

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz