17.5 C
Ankara

Ankara’da cadılar bayramı!

Paylaş:

Her yıl kadın sinemacıların, onların ürettikleri filmlerin buluşma noktası olan Uçan Süpürge Film Festivali 25. kez sinemaseverlerle buluştu.

25 yıldır sinemanın kadın halini her bahar Ankara’da yaşatan festival 5 Haziran’a kadar devam edecek. Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki gösterimlerde dünyanın dört bir yanından 60’ı aşkın filmi 10 gün boyunca izleyiciyle buluşacak.

Festivalin Perşembe akşam gerçekleştirilen açılışında Şerif Sezer’e onur ödülü takdim edildi. Ayrıca Anna Maria Aslanoğlu, Ayşenil Şamlıoğlu, Neşe Yulaç’a Bilge Olgaç Başarı ödülü takdim edildi. Bu yılın genç cadısı ise son dönemin başarılı oyuncularından Nazlı Bulum oldu.

Uçan Süpürge’nin gösterim programı oldukça zengin. Bu yıl festivalin program direktörlüğü görevini devralan sinema yazarı ve aynı zamanda kadim dostum Nil Kural, ilk yılında etkileyici bir seçki sunuyor sinemaseverlere. Siz bu yazıyı okurken gösterimler üçüncü gününe girmiş olacak ama Ankaralı sinemaseverlere gösterimler bir hafta boyunca daha devam edecek. Bu vesile ile önümüzdeki günlerde seyirciyle buluşacak birkaç filmi tavsiye etmek, onlar hakkında iki satır bir şeyler karalamak istiyorum.

Gerda

Bugün ve yarın (29-30 Mayıs) Büyülü Fener sinemasında gösterilecek “Gerda” bu filmlerden ilki. Oyuncu Anastasiya Krasovskaya’nın geçen yıl Locarno Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülü kazandığı filmin yönetmeni Natalya Kudryashova. İsmini “Karlar Kraliçesi” masalının kahramanından alan film, genç bir kadının ayakta kalma mücadelesi üzerinden sert bir Rusya resmi çiziyor. Yine aynı tarihlerde izleyebileceğiniz “Sonne” ise bu yıl Berlin’de en iyi ilk film ödülünü kazandı. Körfez Savaşı sırasında ailesiyle Irak’tan Avusturya’ya göç eden yönetmen Kurdwin Ayub, “Sonne”de kimlik ve aidiyetle ilgili güncel soruları sosyal medya kültürüyle birlikte mercek altına alıyor.

Claire Simon’ın yönettiği “Duras Hakkında Her Şey”, 31 Mayıs ve 5 Haziran tarihlerinde buluşacak seyirciyle. Kendisinden 30 yaş büyük tanınmış yazarla tutkulu bir ilişkisi olan bir adam, artık devam edemeyeceğini anladığında içini bir gazeteciye döker. Bu genç adam Yann Andréa, ilişkisi olduğu kişi Marguerite Duras, iç dökmeyi dinleyen ise gazeteci Michèle Manceaux’dur. Film Manceaux ile Andréa arasında 1982 yılında gerçekleşen bir röportajın kayıtlarından uyarlandı.

Cennet Gibi 

1 ve 5 Haziran’da seyirciyle buluşacak “Cennet Gibi”nin yönetmeni ise Tea Lindeburg. San Sebastian Film Festivali’nden en iyi yönetmen ödülü kazanan yapım 14 yaşındaki Lise’in annesinin doğum sancılarının başladığı sabaha çocuk olarak uyanıp, akşam olduğunda artık bir yetişkin olmasının beklenişi karşısındaki karmaşasını anlatıyor. Lindeburg, bu mecburi dönüşümü gösterirken gelenek, dogma ve kadınların bastırılmasının köklü tarihine karşı güçlü bir his yaratmayı başarıyor.

Bir başka en iyi yönetmen ödüllü film ise Milica Tomovic imzalı “Keltler”. Saraybosna Film Festivali’nden ödül kazanan yapım, 2-3 Haziran tarihlerinde buluşacak seyirciyle. “Keltler”, 1993 yılında Yugoslavya’nın parçalanmasının arifesinde geçiyor. Marijana, kızının sekizinci doğum günü için evinde bir parti verir. Aile ve dostlar davetlidir. Bir süre sonra onları orada bırakarak gecenin kollarına atar kendini kahramanımız. O kendi yolunu ararken, evdeki parti de dağılmaktadır, tıpkı Yugoslavya gibi. Bir aile üzerinden savaş arifesinde Yugoslavya’nın röntgenini çeken ustaca çekilmiş bir ilk film “Keltler”.

Son olarak ise Arjantin’den “Yeni Kız” filmine dair iki satır edelim. Filmin kahramanı Jimena, Arjantin’in güney ucunda yer alan Tierra del Fuego adasındaki Río Grande’ye üvey kardeşi Mariano’nun yanına gider. Bu sanayi bölgesinde daha iyi bir hayat kurma umudunu taşımaktadır. Yönetmen Micaela Gonzalo, “Yeni Kız”da Ken Loach ve Dardenne kardeşler filmlerinin gerçekçi politik duruşuna yakın bir işçilik çıkarıyor. Filmi 30 Mayıs ve 3 Haziran’da izleyebilirsiniz.

Yazıda bahsettiğim bütün filmler Büyülü Fener Kızılay sinemasında gösterilecek. Festivalle ilgili detaylı bilgi ve bilet satın almak için kadinlarinmirasi.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Bu vesile ile Uçan Süpürge Film Festivali’ne uzun bir ömür dileyerek bitireyim bu hafta…

━ bu yazardan

Kutsalda açılan bir gedik: Obi-Wan Kenobi

“Obi-Wan Kenobi” dizisi için masa başına oturmadan önce “Star Wars” hayranlarının ne...

Korktuğunuz şeye dönebilirsiniz!

Toplumsal kırılma anları, korku sinemasının en sevdiği ortam. En azından öyleydi. Toplumsal...

Pek masum değil gibiler

Eskil Vogt, son olarak “Dünyanın En Kötü İnsanı” filmiyle adından söz ettiren...

Zorlama şeyler!

“Stranger Things”, Netflix’in küresel bir güç olmasında öne çıkan yapımlardan birisi. Şirket...

Vasatlıklar içinde…

Bu hafta sinema salonlarına uğrayan sekiz film arasından yazacak düzgün yapım bulmak...

Erşan Kuneri: Zaman ve mekan!

Cem Yılmaz’ın Netflix için çektiği dizisi “Erşan Kuneri”nin yedinci bölümünün sonlarında, Erşan...

Marvel evrenine Sam Raimi dokunuşu

Marvel filmleri bir ‘evren’e dönüşmezden önce, daha yolun başındayken kapıları açan isimlerden...

‘Kuzeyli’: Hangi zamanın gerçeği!

Henüz kırkına basmamış Robert Eggers, yakın geleceğin gözde yönetmeni olacak belli ki...

Bir skandalın otopsisi!

Netflix’te şu sıralarda çok popüler olan “Bir Skandalın Anatomisi” (Anatomy of a...

Aşure sever misiniz?

Sinema salonlarına meftun olanlar için, bahar ayları biraz sıkıntı demektir. Özellikle de...

O kadar da derin değil

Erotizm, cinsellik, kıskançlık vb. temaları ya da bunlar üzerine inşa edilmiş gerilim...

Ne kadar çok acı var!

Geçen yıl İstanbul Film Festivali’nde Türkiye’deki ilk gösterimi gerçekleştirilen, birkaç uluslararası festivali...

━ son bir haftada

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz