16.8 C
Ankara

Kravat indirimi kalktı; pişmanlık geldi

Paylaş:

AKP’nin hazırladığı yasa teklifi kabul edilirse, kadın cinayeti failleri kravat indiriminden yararlanamayacak ama pişmanlık indiriminden yararlanabilecek!

AKP’nin kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik cezalara ilişkin hazırladığı yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Önümüzdeki günlerde görüşmelerine başlanacak mini teklif paketinde, kadın cinayetlerini yakından ilgilendiren düzenlemeler de yer aldı.

Onların başında hakimlerin sık sık kullandıkları takdiri indirim nedenleri yer aldı. Yeni teklife göre, “artık takdiri indirim” somut gerekçelere bağlanacak. Mevcut halinde takdiri indirim düzenlemesi,  “failin, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları” kapsamındaydı. Yeni düzenlemede bu durum, “failin, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını gösteren davranışları” diye değiştiriliyor.

Böylece, takdiri indirim için failin pişmanlığına bakılacak.

Teklifin gerekçesinde, uygulamaya ilişkin düzenlemeler şöyle yer alıyor:

“Düzenleme uyarınca, failin fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışlarından, pişmanlık göstergesi sayılamayacak olanları, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Bir başka deyişle, failin fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki pişmanlığını samimi olarak göstermesi gerekmektedir. Örneğin, failin, filden sonra ortaya çıkan zararı kendisinden beklenebilecek ölçüde gidermesi veya zararın büyümesini engellemek için ciddi çaba sarf etmesi, gerçeğin ortaya çıkarılmasına önemli ölçüde katkıda bulunması kya da olayın aydınlatılmasında aktif fayda sağlaması gibi içten pişmanlığını gösteren davranışları, takdiri indirim nedeni olarak sayılabilecek.”

KRAVAT İNDİRİMİ KALKIYOR

Teklifle, kravat indirimi de artık rafa kalkıyor. Teklif gerekçesinde, “Failin duruşmadaki mahkemeyi etkilemeye yönelik şekli tutum ve davranışlarının, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak” deniliyor.

Teklifle, failin samimi pişmanlığını gösteren davranışları gözlemlenemediği halde, yalnızca takdiri indirimden faydalanmak amacıyla duruşmada pişman olduğunu söylemesi veya yargılama mercilerine karşı saygılı tutumunu ifade eden kılık ve kıyafeti dikkate alınarak, verilecek cezada indirim yapılmayacak.

ISRARLI TAKİP SUÇ OLUYOR

Teklifle, ısrarlı takip de artık suç oluyor.

Teklifin yasalaşması halinde, ısrarlı takip sadece fiziki olarak izlenmesi şeklinde de iletişim araçları, bilişim sistemleri veya üçüncü kişileri kullanarak mağdurla temas kurmaya çalışması şeklinde de suç olabilecek. Teklifle, takibin sadece fiziki olması şart değil.

Failin, farklı zaman ve mekanlarda mağdurun karşısına çıkması, onun bulunduğu ortamlarda yanına yaklaşması ve böylece kendisini sürekli olarak mağdura görünür kılmaya çalışması halinde de takip olgusu gerçekleşecek. İşyeri, okul, çarşı, Pazar ve benzeri yerlerde sıklıkla mağdurun karşısına çıkılması veya takip edildiğinin hissettirilmesi ya da konutunun önünde, sokağının girişinde beklemesi gibi fiilerin ölçüsüz biçimde tekrarlanması fiziki takip olarak kabul edilebilecek.

Mektup, faks, kısa mesaj veya e-posta gönderme, telefon etme, internet üzerinden oluşturulan programlar, uygulamalar ve sosyal mecralar aracılığıyla iletişimin sağlanması da ısrarlı takip kapsamına girecek.

 YARALAMA SUÇU AĞIRLAŞIYOR

Teklifle, Kadına karşı şiddet suçları “nitelikli hal” kapsamına alınarak, ağırlaştırma nedeni haline getiriliyor. Buna göre, kasten öldürme suçu kadına karşı işlenmesi halinde müebbet ceza yerine “ağırlaştırılmış müebbet hapis” cezası öngörülürken, kasten yaralamada alt sınır 4 aydan 6 ay hapse, tehditte 6 aydan 9 aya, işkence suçlarında 3 yıldan 5 yıla, eziyet etme halinde ise cezanın alt sınırı 2 yıldan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çıkarılıyor.

━ bu yazardan

En önemli eşik aşıldı, şimdi sırada aday var

6’lı Masa’da en önemli eşik aşıldı, muhalefet bloğu Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa...

“İnatçı iyimserlik”

Sayıları bine yakın kadın, Her biri ülkenin yedi farklı bölgesinden geliyor, Tüm gece uzun...

İstiklal Caddesi yasını tutarken…

13 Kasım’da yaşanan terör saldırısının ardından resmi makamlar bir yas ilan etmemesine...

Anadolu’nun Anıt Kenti’nde efsunlu bir yolculuk

İki yanından devasa palmiyelerin fışkırdığı, önünde yemyeşil bir yolun serildiği asırlık bir...

Bizi bekleyen tehlike!

Sansür Yasası bizi nasıl mı etkileyecek? RTÜK'ün dün Tele1 için verdiği cezaya...

Ayrımcılığın dikalası: Başörtüsüne özgürlük; Alevilere devletleştirme!

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her seçim dönemi olduğu gibi bu...

CHP Başörtüsü konusunu neden gündeme getirdi?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, geçen sene kasım ayında helalleşme ifadesini kullandı, ondan...

Anayasa çıkışındaki amaç gerçekten başörtüsü mü?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “böşörtüsü” çıkışına Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Anayasa salvosu geldi. Tartışma...

CHP’li belediyelerde aslında ne oldu?

Önce Mersin, ardından İzmir. Son bir haftada siyasi iktidarın zoraki soruşturmalar ve...

Kızık’ın kadınları, Tuba’nın çığlığı ve Kılıçdaroğlu…

Çocuğunun servis parasını ödeyemediği için okula gönderemeyen bir anne, yem fiyatlarından şikayet...

CHP’de saatler yılbaşına ayarlandı

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’de yaptığı konuşmanın yankıları sürüyor. Kılıçdaroğlu, Partisi’nin İzmir’de...

Karşı Mahalle’de ‘helalleşme’

Fasulyesi Ahmet Bey’den, nohutu Ayşe Hanım’dan, kayısısı Kadir’den. Büyük bir kazana atıyorlar...

━ son bir haftada

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz