16.8 C
Ankara

ANAGÜÇ kadınlarında 8 Mart enerjisi

-

PAYLAŞ:

Aysel Kanber 

Kars ve çevre İlleri Demokrat Dernekler Federasyonu (Kars-Fed) kadınlarının etkinlikleri ile başlayan 8 Mart haftası, Yozgat Demokrat Dernekler Federasyonu kadınlarının düzenledikleri program ile devam etti.

ANAGÜÇ kadınları 6 Mart Pazar günü ise Ankara Kadın Platformu’nun düzenlediği Erkek ve Devlet Şiddetine, Krize ve Yoksulluğa Karşı; Yaşasın 8 Mart” mitinginde Anıtpark’ta yerini aldı. Kadın hakları, şiddete hayır, eşit yurttaşlık gibi taleplerini yüksek sesle dile getiren kadınlar, mitingde İlker Kadın Korosu, Kısçeler Müzik Grubu ve Zeynep Karababa ile de işin eğlence kısmını yaşadı.

Kars-Fed programı “Şiddet Yokluk ve Ayrımcılığa Karşı Kadın Mücadelesi ve Başarı” paneli ile bir araya gelen kadınlar, Ezgi Türkyılmaz’ın kolaylaştırıcılığı ile sendikacı, yazar, CHP Parti Meclisi Üyesi Yaşar Seyman ve 21. Dönem CHP Milletvekili Ayşe Gürocak’ı dinledi. Programın ayrıca müzik ve şiir dinletisi bölümü kadınlar için eğlence fırsatı oldu.

Kars-Fed Kadın Kolu Başkanı Saniye Koç etkinlikte yaptığı konuşmada, olumsuzluklar karşısında ilk etkilenenin kadınlar olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:

“Dünya kadınlarının 8 martlarda toplum içerisinde, siyasette ve iş yaşamında elde ettiği başarıları, hakları kullanırken yaşadıkları sorunları, cinsiyet eşitsizliğini, hak ve mağduriyetlerini gündeme getirerek protesto etmektedir.

Kadınlar açısından ciddi mağduriyetler ve yoksunluklar halen varlığını sürdürmektedir. Nitekim Birlişmiş Milletler verilerine göre çalışma yaşındaki kadınların büyük bir kısmı halen eğitim hakkından yoksun, erkeklere göre daha düşük ücretlerle çalışmak durumunda bırakılıyor. Olumsuzluklardan maalesef ilk etkilenen kadınlar oluyor. Bu nedenle Kars-Fed olarak bu yılki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü temasını ‘Şiddet, Yokluk ve Ayrımcılığa Karşı Kadın Mücadelesi ve Başarı’ olarak belirledik.”

Koç, şiddet mağduru tüm kadınların önünde saygı ve mahcubiyetle eğildiğini ifade ederek, “Artık kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık son bulsun” dedi.

Yozgat Demokrat Dernekler Federasyonu Kadın Kolu Başkanı Yurdagül Sevil ise “Hukuk ve Şiddet” konusu ile 8 Mart özel programında bir araya geldiklerini, kadına yönelik şiddet karşısında hukukun ne yaptığı konusunda kadınları bilgilendirmek, çözüm yollarını anlatmak, aydınlatmak istediklerini ifade etti. Bu amaçla, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Rehber Avukatı ve Türk Kadın Hareketi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Feyza Çerçioğlu’nu Federasyon bileşeni dernek kadınları ile buluşturduklarını dile getiren Sevil, şöyle konuştu.

“Hedefimiz, kentli kadınla birlikte, şiddet karşısında hukuki olarak ne yapması gerektiğini bilemeyen kırsaldaki kadınlarımıza el uzatmak, yol göstermek. Ankara Barosu Gelincik Merkezi ve rehberleri her zaman umuda uzanan el olarak hazır ve şiddet mağduru kadın, yaşlı, çocuk ve LGBTİ bireylere ücretsiz hukuki destek için çaba gösteriyorlar. Biz de 8 Mart vesilesi ile Federasyon kadınlarımız için şiddet karşısında destek için bir ara yüz görevi yapmak, bu anlamda katkı sağlamak istedik”

Yozgat Demokrat Dernekler Federasyonu Kadınları, hukuk ve şiddet konusundaki programlarını Şenol Başer’in bağlaması ile sürdürdü.

ANAGÜÇ kadınları 8 Mart etkinliklerini 13 Mart’ta gerçekleştirecekleri geleneksel “Bir Fikrim Var” buluşması ile tamamlamış olacak.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"