23.1 C
Ankara

Temmuz ayında ilan edilen 27 bin sözleşmeli hekim kadrosu gerekçesiz şekilde iptal edildi

-

PAYLAŞ:

Temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, 4924 sayılı kanuna tabi 27 bin sözleşmeli hekim kadrosu ilan eden ve sözleşmeli hekim kadro sayısında yaklaşık 5 bin artış yapan düzenlemenin iptal edildiği bildirildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden hekimlere gönderilen yazı ile mevcut sözleşmelerin iptal edilerek, yeniden planlama yapılacağının bildirildiğini açıkladı.

TTB Merkez Konseyi konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, söz konusu yazının sözleşmeleri gerekçesiz şekilde iptal edilecek olan 4924 sayılı kanuna tabi hekimler başta olmak üzere, tüm hekim kitlesi tarafından kaygıyla karşılandığı belirtildi.

Söz konusu gelişmenin, TTB’nin mevcut sistem ve politikalara yönelik itirazının haklılığını ortaya koyan son örnek olduğuna yer verilen açıklamada, “Hekimlerin çalışma koşullarını, çalışma barışını, toplum sağlığını bozan sözleşmeli çalışma yerine güvenceli bir şekilde hakkımızı alabildiğimiz, emekliliğe yansıyan tek ve yeterli ücretlendirmeye geçilmelidir” denildi.

TTB’nin açıklaması şöyle:

Sözleşme Adaletsizliğini Değil, Emeğimizin Hakkını İstiyoruz!

Türk Tabipleri Birliği olarak mevcut sistem ve politikalara itirazlarımızın haklılığını her geçen gün yeniden görmekteyiz. 4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli çalışma düzeniyle ilgili yaşadıklarımız, bunun son örneklerinden biri oldu.

Temmuz ayında Resmî Gazete’de yayımlanan kararda 27 bin “4924 sayılı kanuna tabi sözleşmeli kadro” ilan edilerek 4924 sözleşme kadrolarında yaklaşık 5 bin artış yapılmıştı.

Yaklaşık dört aydır yeni kadroların uygulamaya geçilmesi beklenirken, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden meslektaşlarımıza gönderilen yazıda ise mevcut sözleşmelerin iptal edilip, yeniden planlama yapılacağı bildirilmiştir. Bu yazı, sözleşmeleri gerekçesiz iptal edilecek olan 4924 sözleşmeli olan meslektaşlarımız başta olmak üzere hekim kitlesinde kaygıyla karşılanmıştır.

Günümüzde kamuda 4924 sayılı kanun kapsamında sözleşmeli olan hekim, sözleşmesi olmayan hekimle aynı işi yapmasına karşın aylık gelirleri arasında 10 bin lirayı aşkın fark olabilmektedir. Hekimlerin yaklaşık 8’de 1’ine verilen 4924 sözleşmeli olma imkanı ile hekimler arasında eşitsizlik, rekabet ile yalnızlaştırmaya devam edilerek kötü çalışma koşullarına itirazın azaltılmasının amaçlandığı görülmektedir. Ayrıca bilinmelidir ki sözleşmeli olma hakkının bağlanabileceği şartlarla ve yapılabilecek düzenlemelerle özlük haklarına saldırı daha da yoğunlaşabilecektir.

Hekimlerin çalışma koşullarını, çalışma barışını, toplum sağlığını bozan sözleşmeli çalışma yerine güvenceli bir şekilde hakkımızı alabildiğimiz, emekliliğe yansıyan tek ve yeterli ücretlendirmeye geçilmelidir.

Sorunlarımız, toplum sağlığını önceleyen bir sağlık sisteminde koruyucu sağlık hizmetlerini geliştirilmesi ile tedavi edici sağlık hizmetlerinin olduğu kurumlardaki yük azaltılarak çözülebilir. Basamaklandırılmış sağlık sistemi hızla devreye sokulmalı; toplumu ikinci ve üçüncü basamağa yani hastanelere yönlendiren kışkırtılmış/popülist ve piyasacı sağlık yaklaşımından vazgeçilmelidir.

Dün olduğu gibi bugün de sağlıksızlık üreten bu politikalara karşı meslektaşlarımızla ve toplumla birlikte olacağız.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"