8.8 C
Ankara

İçişleri Bakanlığı’nın ‘Terörist ‘ ilan ettiği gazeteci için savcı beraat istedi

-

PAYLAŞ:

Salih SERTKAL

Gazeteci Aziz Oruç’un ‘Örgüt üyeliği iddiasıyla yargılandığı ve üç yıla yakındır süren dava dosyasının dokuzuncu duruşması görüldü. Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava duruşmasında, savcı mütalaasında Gazeteci Aziz Oruç’un beraatını istedi. Savcılık beraata ilişkin mütaalasında, “Sanık Aziz Oruç’un örgüt mensubu olduğuna dair her türlü kuşkudan arınmış, somut, kesin, inandırıcı ve kanaat verici mahiyette deliller elde edilmediğine“ dikkat çekerek, Gazeteci Oruç’un beraatını istedi.

BAKANLIKLA BERABER ANA AKIN MEDYA DA ‘TERÖRİST’ İLAN ETTİ

Gazeteci Aziz Oruç, 11 Aralık 2019 tarihinde Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde HDP Doğubayazıt ilçe Eşbaşkanı Abdullah Ekelik ile birlikte gözaltına alındı. Gazeteci Aziz Oruç’un HDP ilçe başkanıyla gözaltına alınmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı, resmi web sayfasında yaptığı açıklamada “Aziz Oruç isimli örgüt mensubunun; HDP Doğubayazıt İlçe Başkanı Abdullah Ekelik tarafından güvenli bir yere götürüldüğü sırada Ağrı yolu üzerinde yakaladı. Terörist ile birlikte HDP Doğubayazıt İlçe Başkanı da gözaltına alındı” denildi. Bu açıklama ile Gazeteci Aziz Oruç, daha yargılanmadan ‘Terörist’ ilan edildi. Bakanlığın bu açıklaması, ana akım medyanın neredeyse tümünde peş peşe “Terörist yakalandı” diye haberler servis edildi. İddia makamı olan savcılık, söz konusu dava dosyasının 9. duruşmasında Gazeteci Aziz Oruç hakkındaki iddiaların yersiz olduğunu belirterek beraatını istedi.

BAKANLIK DAHA GÖZALTINDAYKEN ‘TERÖRİST’ İLAN ETMİŞTİ

Gazeteci Aziz Oruç, İçişleri Bakanlığı açıklamasının ardından, 11 Aralık 2019 tarihinde çıkarıldığı mahkemece, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. HDP Eşbaşkanı Ekelik ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Gazeteci Oruç hakkında tutukluluğunun yedinci ayında ancak iddianame hazırlanabildi. Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianame ile Gazeteci Oruç’un “Terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla dava açıldı. Oruç, 9 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşen 3. duruşmasında adli kontrol şartları uygulanmak üzere serbest bırakıldı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI ‘TERÖRİST’ DİYE İLAN ETMİŞTİ SAVCI BERAATİNİ İSTEDİ

Gazeteci Aziz Oruç, tahliye olduktan sonra tutuksuz yargılanma devam etti. Ağrı’da yargılandığı dava dosyasının dokuzuncu duruşması 28 Eylül 2022 tarihinde Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya dava kapsamında tutuksuz yargılanan HDP ilçe eşbaşkanı Abdullah Ekelik ve avukatları katılırken; Gazeteci Aziz Oruç dava dosyası kapsamında önceden ifadesini verdiği için katılmadı. Oruç’un avukatları da mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. Duruşmada sanık ve müdafiler, söz konusu suçlamaları kabul etmedikleri yönündeki ifadelerini tekrar ederek beraatlarını istedi. Mahkeme heyetine, dava dosyasına ilişkin mütalaasını sunan savcı, Gazeteci Aziz Oruç’un ‘Örgüt üyeliğinden’ beraatını istedi. Savcılık Oruç’a ilişkin beraat talebinde şunlara yer verdi: “Sanık Aziz Oruç’un örgüt mensubu olduğuna dair her türlü kuşkudan arınmış, somut, kesin, inandırıcı ve kanaat verici mahiyette deliller elde edilmedi.“

Mütalaanın ardından Mahkeme heyeti, kararı vermek için bir sonraki duruşmayı 23 Kasım 2022 tarihine erteledi.

‘ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN’ BERAATİ İSTENEN ORUÇ YİNE ‘ÖRGÜT ÜYELİĞİNDEN’ TUTUKLU

Gazeteci Aziz Oruç, şu an için yine ‘Örgüt üyeliği’ iddiasıyla 4 aydır Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevinde tutuklu bulunuyor. Gazeteci Oruç ile beraber tutuklanan 15 gazetecinin yargılandığı dosyada hala bir iddianame hazırlanmış değil.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"