16.8 C
Ankara

Mahkeme baro seçimlerinin ertelenmesini hukuka aykırı buldu

-

PAYLAŞ:

Salih SERTKAL

Van’da Ekim 2020 yılında yapılması gereken Van Barosu Genel Kurulu’nun, İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu tarafından pandemi tedbirleri gerekçe göstererek uyguladığı erteleme karına ilişkin yapılan itirazlar sonuç verdi. O dönem yapılacak genel kurulda baro başkan adayı olan Avukat Sinan Özaraz, Hıfzısıhha Kurulu’nun verdiği karara karşı Van 2. İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Yerel mahkeme, başkan adayı Avukat Özaraz’ın Avukatlık Kanunu uyarınca yapılması zorunlu Genel Kurul toplantısının daha önce hiçbir uyarı ve bildirim yapılmaksızın aniden ertelenmesini hukuka aykırı bularak yaptığı itirazı reddederek İstinaf yolu açık bıraktı. Özaraz’ın İstinaf Mahkemesi’ne taşıdığı davada kendisi haklı bulunsa da ertelenen seçimlerin üzerinden iki yıl geçmiş oldu.

BARO GENEL KURULLARININ ZAMANINDA YAPILMASI YASAL ZORUNLULUK

Türkiye’de Avukatlık Kanunu’nda “Çift rakamlı yılları gösteren her yılın ekim ayının ilk haftasında Baro Genel Kurulları yapılır” şeklinde yasal dayanak bulunmaktadır. Van’da 2 Ekim 2020 yılında yapılması planlanan Van Barosu Genel Kurulu, Van Valiliği’ne bağlı İl Umumi Hıfzısıhha Kurulu tarafından önceden hiçbir bildirim yapılmadan ani bir kararla 01.12.2020 tarihine ertelendi.

AVUKAT ÖZARAZ: BARO SEÇİMLERİ SİYASİ SAİKLERLE ERTELENMİŞTİR

2020 yılında yapılacak Van Barosu Genel Kurulu’nda baro başkan adayı olan Avukat Sinan Özaraz, yapılanların tamamıyla hukuka aykırı olduğunu söyledi. Van İl Hıfzısıhha Kurulu’nun vermiş olduğu karara itiraz ederek davayı yargıya taşıdıklarını söyleyen Özaraz, iki yıl sonra da olsa kararın lehlerinde verildiğini söyledi. 2020 yılında açtığı açtıkları davaya ilişkin mahkemenin verdiği kararın istinaf tarafından bozularak 25 Temmuz 2022 tarihinde kendilerine tebliğ edildiğini belirten Özaraz “İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile kanuna aykırı şekilde belirsiz ertelemeler yapılarak boraların seçimleri engellenmiştir. Bu engellemenin amacı hukuk dışı hesaplar ile Barolar Birliği seçimini siyasi saiklerle yönlendirme çabası olmuştur. Açtığımız dava 2 yıl sonra da olsa lehimize sonuçlanmıştır. Bu konuda tekrardan şunu belirtmek isteriz her türlü hukuksuzluğa karşı kararlıkla bir hukukçu olarak her zaman mücadele vereceğimizi belirtmek isteriz “ dedi.

İstinaf Mahkemesi, kamu kurumu statüsünde olan meslek kuruluşlarının genel kurullarının vaktinde yapılmasının yasal olarak zorunlu olduğuna dikkat çekerek “Her ne kadar da 7244 sayılı Yeni Koronvirüs (Covid-19) Salgınının Ekonomik ve Sosyal Hayata Etkilerinin Azaltılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 2. Maddesiyle, esas alarak bir karar verilmiş olsa bile Avukatlık kanununda belirtilen 23. Maddeyle 2020 yılında yapılacak olan genel kurul tarihinin açıkça Ekim ayı içerisinde yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Buna göre Avukatlık Kanunu’nun 82, 87 maddeleri gereğince genel kurulun yapılması yasal bir zorunluluktur. Van İli Umumi Hıfzısıhha Kurulu’nun 02.10.2020 tarih ve 2020/103 sayılı kararında ve davanın reddi yolundaki istinaf konusu mahkeme kararında hukuka uygunluk görüşmemiştir” denildi.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"