17.8 C
Ankara

Sırrı Süreyya Önder ve Zınar Karavil, ‘Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi’ni imzaladı

-

PAYLAŞ:

Mutlu Sereli Kaan

“Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi” kitabının yazarı ve Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Basın Danışmanı Zınar Karavil, Dipnot Yayınları’nca düzenlenen söyleşi ve imza gününde, “Üzerinde benim imzam var, ama bu kitabı aslında halkımızın mücadelesi yazdı. Hep şöyle söylüyorum; kitabın önsözünü Sırrı Bey, son sözünü Demirtaş, içini de halkımızın mücadelesi yazdı” diye konuştu.

Dipnot Yayınları’ndan 26 Mayıs 2022 tarihinde çıkan “Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi” kitabı için düzenlenen söyleşi ve imza günü 28 Mayıs 2022 tarihinde, Ankara’da, Mülkiyeliler Birliği’nde gerçekleştirildi. Dipnot Yayınları adına Emirali Türkmen’in kolaylaştırıcılığını yaptığı söyleşiye Sırrı Süreyya Önder ve Zınar Karavil birlikte katıldılar.

Kitabın yazılış ve yayımlanma sürecini anlatan Zınar Karavil, Selahattin Demirtaş gibi önemli bir siyasi figürle ilgili bir kitap bulunmadığını, bunun bir boşluk olduğunu ve bu dönemin kayıt altına alınması gerektiğini uzun süredir düşündüğünü belirtti. İlk aşamada kitabın bir 30 sayfalık bölümünü yazdığını ve bunu avukatları aracılığıyla Selahattin Demirtaş’a ilettiğini anlatan Karavil, Demirtaş’ın kendisini yüreklendirip, desteklediğini ve katkıda da bulunmak istediğini ilettiğini aktardı.

‘KİTABIN ADINI SIRRI SÜREYYA ÖNDER KOYDU’

Süreci, 4 Kasım 2016’da Selahattin Demirtaş’ın evinin basılarak tutuklanmasından, Dr. Selçuk Mızraklı’nın Edirne F Tipi Cezaevi’nde koğuş arkadaşı oluncaya kadar olan dönemi kapsadığını belirten Karavil, kitabın başlığının da Sırrı Süreyya Önder’in önerisiyle oluştuğunu anlattı. Karavil, Sırrı Süreyya Önder’in, Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi’ne yazdığı dilekçede yer alan “Benim plastik, beyaz bir sandalyeden başka makamım yok” sözlerinden hareketle önerdiği “Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi” başlığını kitabın adı olarak belirlediklerini söyledi.

Kitap yazılırken, Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde olması dolayısıyla, teknik olarak çeşitli zorluklar yaşadıklarını kaydeden Karavil, bu zorlukların Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, kardeşi ve avukatı Aygül Demirtaş, tüm avukatları, o dönemdeki koğuş arkadaşı Abdullah Zeydan’ın kolaylaştırıcılığıyla aşıldığını belirterek, tüm destek olanlara da ayrı ayrı teşekkür etti.

‘AZİZ BİR EMEK’

Sırrı Süreyya Önder de, Zınar Karavil’in kitabının “aziz bir emek” sonucu oluştuğunu söyledi. Egemenlerin baskı dönemlerinde, diktatörlük dönemlerinde ve takip eden süreçlerde en iyi yaptıkları şeyin toplumsal hafızayı önce imha etmek, sonra sisteme göre inşa etmek, sonra da resmi görüş haline getirmek olduğunu belirten Önder, bu ülkede resmi görüşün daima “kutsal” kabul edildiğini, buna biat etmeyen herkesin de kutsala ihanet etmiş gibi muamele gördüğünü söyledi. Önder, “Bütün emek veren arkadaşların şahsında Zınar’a bütün kalbimle teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bu tür kitapların “malumat bombardımanı” yapma handikabı taşıdığını belirten Önder, Zınar Karavil’in bu kitapta bu sorunu ustalıkla aştığını, kitabın soluk soluğa, hiçbir şeyi unutmadan ve sonrasında olacakları merak ederek okunduğunu kaydetti.

‘HER ŞEY ÖMÜRLÜ, DİRENİŞ ÖMÜRSÜZ’

Bugün artık direnişin adının değiştiğini ve gelecek özgür günlere sadece inanmanın bile bir direniş biçimi olduğunu belirten Önder, bunun bir adım ötesinin de bu uğurda bedel ödeyen insanlar ve onların dışarıdaki yakınları ve arkadaşlarıyla dayanışmak ve yan yana durmak olduğunu söyledi. Önder, “İlanihaye sürmüş bir savaş, baskı dönemi yok. Her şey ömürlü, direniş ömürsüz. Bu günler tüm ağırlığına, katılığına, zorbalığına rağmen umudumuzu kırmamalı, bu konudaki irademizi zayıflatmamalı” diye konuştu.

Karavil ve Önder, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladılar. Sırrı Süreyya Önder, Kobane Davası’nın seçimden önce sonuçlanıp sonuçlanmayacağına yönelik öngörüsünün sorulması üzerine şu yanıtı verdi:

“Toplumsal muhalefet ‘bu davalarla bizim de yargılanmamızın taşları döşeniyor’ bilincine gelirse bir tek gün bile ceza çıkmaz. Bugün Van’da belediye başkanları bir toplantıdalar. İyi niyetlerinden hiç şüphem yok ama hâlâ ‘Onlar bizim zenginliklerimiz’ diyor bir arkadaşımız. Halen kendini ana para, Kürdü faiz gören bir anlayış var. Üstelik de iyi bir şey söylediğini, riskli bir şey söylediğini düşünüyor. Zenginlik nedir? Bir tek kere eşitliği telaffuz edin, ona yapılan sana da yapılabilir idrakine gelin, gerisi kolay. Bütün başkanlıklar sizin olsun, insanca yaşamanın onuru bize yeter. Bu dava sürecini etkileyecek şey, toplumsal muhalefetin idrakidir.”

Söyleşinin ardından, Önder ve Karavil “Demirtaş’ın Beyaz Sandalyesi” kitabını imzaladılar.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"