14.6 C
Ankara

Mahkeme, kameranın altında mı bir cinayetin işlenmesini bekliyordu?’

-

PAYLAŞ:

Kübra KÖKLÜ

İktidarın cezasızlık politikası uygulamaları nedeniyle kadına yönelik şiddet ve istismar artmaya devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2022 Mart Raporu’nu açıkladı. Raporda mart ayında 24 kadın erkekler tarafından katledilirken, 19 kadın ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Aynı rapora göre, 2021 Mart ayından bugüne kadar 55 kadın yüksekten düşerek şüpheli şekilde  yaşamını yitirdi. Şüpheli ölümlerin yüzde 20’sinin ise yüksekten düşme şeklinde gerçekleştiği kaydedildi. Hayatını kaybeden 55 kadının hikayesi gibi üniversite okuyup İngilizce öğretmeni olma hayalleri kuran 17 yaşındaki Duygu Delen’in hikayesi de mutlu sonla bitmedi. Tiyatroyu ve dans etmeyi çok seven eğlenceli bir  kişiliği olan Duygu Delen, 13 Ağustos 2020’de Mehmet Kaplan’ın yaşadığı 5 katlı apartmanın 4. Katındaki evine gitti. Bir süre  sonra Duygu evin penceresinden şüpheli şekilde düştü. Kanlar içinde kalan genç kızı gören mahalleli, polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Gelen sağlık ekibinin yaptığı kontrolde, Duygu’nun yaşamını yitirdiği belirlendi.Ekipler, sonrasında acı haberi ailesine bildirdi. Kaplan, Duygu ile aralarında çıkan bir tartışmanın ardından intihar ettiğini öne sürerken Duygu’nun cinayete kurban gittiğinin iddia edilmesi üzerine soruşturma başlatıldı. Gözaltına alınan  Kaplan sevk edildiği adliyede ‘’cinsel istismar’’ ve ‘’kasten öldürme’’ suçlarından tutuklandı. Duygu’nun ölümüne ilişkin yargılamayı yapan 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesine, Adli Tıp Üçüncü Üst Kurulu tarafından detaylı bir şekilde hazırlanan bir rapor sunuldu. Raporda, hayatını kaybeden Duygu’nun balkondan düşerken hayatta olduğu tespit edildi.

‘BU DOSYALAR BİLEREK MUĞLAKLAŞTIRILIYOR’

Duygu’nun ölümüne ilişkin tutuklanıp hakkında dava açılanMehmet Kaplan, ‘çocuğu kasten öldürme’ ve ‘zincirleme şekilde nitelikli cinsel istismar’ suçlarından 4 Mart tarihinde beraat etti. ‘Yağma’ suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılan, ‘hakaret’ suçundan verilen 90 gün hapis cezası ise 1800 TL para cezasına çevrilen Kaplan, tahliye edildi. Sanık Mehmet Kaplan hakkında hazırlanan gerekçeli karar 30 Mart tarihinde açıklandı. 50 sayfalık gerekçeli kararda ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesine atıf yapıldı. Kararda, varsayımlara dayanılarak sanık hakkında mahkûmiyet hükmü kurulamayacağı belirtilerek, delillerin sanığın savunmasını teyit edici nitelikte olduğu ileri sürüldü. Kararda ayrıca,”Sanığın maktulle tartışması ve ona iki tokat atıp hakaretlerde bulunmasının tek başına ‘intihara yönlendirme’ suçu çerçevesinde değerlendirilemeyeceği” savunuldu. Tahliye kararına isyan eden Duygu Delen’in acılı annesi Şenel Delen ise sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istediğini söyleyerek, “Önce Allah’a, sonra size güveniyorum. Yavrum 19 yaşına girdi ama toprağın altında.Katili serbest bırakıp başka suçlar işlemesine neden olmayın. Cezasını çeksin.Bin kere de ölsem davamdan vazgeçmem. Sanık cezasını çeksin, başka masumlarıncanını yakmasın. Kapının her çalınmasında kapı arasından ‘Duygu mu geldi’ diye bakıyorum. Ben çok yoruldum’’ ifadelerini kullanmıştı. Dosyaya ilişkin Medyaport.net’e konuşan Delen ailesinin avukatı Ömer Faruk Akan, Türkiye’nin yargı pratiğine uygun olmayan bir karar verildiğini belirtti. Gerekçeli karara tepki gösteren Akan ‘’Mahkeme tahliye kararını oy birliğiyle aldı. Sanığın tahliye edilmesine ‘evet’ diyen başkan daha sonra ne olduysa sanığın ‘kaçma şüphesi var’ diyerek tahliye kararına muhalefet şerhi koydu. Davanın en başından beri sanığın ‘şüpheden sanık yararlanır’ ilkesine sığınacağını dile getirmiştim. Ve ne yazıkki en sonunda da öyle oldu. Mahkemenin kararı bizlere ‘ben yeterli delilbulamadım, ortada bir şüphe mevcut’ diyor. Zaten bu dosyalar bilerekmuğlaklaştırılıyor. Bu dosyaların ne yazık ki kaderi bu’’ dedi.

MEHMET KAPLAN DUYGU’YU DARP ETTİĞİNİ İTİRAF ETTİ 

Akan, bu davalarda hazırlanan rapor başka bir raporla şüpheli hale getirildiğini belirterek, Bölge Adliye Mahkemesinin tahliye kararına  itiraz edeceğini kaydetti. Dosyanın bilirkişilerin müdahalesine açık hale getirildiğini dile getiren Akan, “İçeride iki kişinin olduğu sabit,sanığın kendisi Duygu Delen’i darp ettiğini beyan etti. Eylem öncesinde de sanık Duygu’ya yönelik fiilen eylemler uygulandığını da beyan etti. Daha ne olması gerekirdi. Mahkeme, kameranın altında mı bir cinayetin işlenmesini bekliyordu? Zaten kamera görüntüsü olsaydı yargılamaya da gerek kalmazdı. Diğer dosyalarsa ‘sanık şüpheden yararlanır’ ilkesi ile karar verilmezken bu dosyada neden bu karar verildi. Türkiye’nin yargı pratiğine uygun olmayan bir karar verildi. Dosyada en önemli olan cinayet ile ilgili hükümdü. Sanıkta cinayetten beraat etti’’ diye konuştu.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"