12.3 C
Ankara

Bakanlık, ‘var’ diyor, vatandaş kuduz aşısına ulaşamıyor

-

PAYLAŞ:

Kübra KIRIMLI

Piyasada yaşanan ilaç ve aşı krizi devam ediyor. Ankara’da 1,5 yaşındaki çocuklarını köpek ısıran Kartal ailesi, kuduz aşısını bulamıyor. Çocuğun babası Can Kartal, “İlk doz aşıyı Ankara Araştırma Hastanesi’nde yaptırdık. Bize ‘İkinci doz için gelmeden arayın. Eğer burada yoksa başka hastaneleri gezersiniz.’ dediler. Bu durum karşısında Sağlık Bakanlığı’nı aradım. Anladığım kadarıyla aşı yok” dedi. Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Berna Yücel Mintaş ithal aşı ve ilaçlarda sorunun devam ettiğini ifade ederken, Sağlık Bakanlığı’ndan ulaştığım bir yetkili “Stok sorunu yok. Aşı var” diyor. Türk Tabipleri Birliği Halk Sağlığı Kolu Başkanı Uzman Dr. Nasır Nesanır ise “Kuduz aşıları tam doz uygulanmalı” diye uyarıyor.

‘2 HASTANE GEZDİK, AŞI YOKTU’

Ankara Batıkent’te 16 Nisan günü 1,5 yaşındaki oğullarını köpek ısıran Kartal ailesi, ilk olarak yakınlarında bulunan Yenimahalle Hastanesi’ne, oradan da bir özel hastaneye giderek, kuduz aşısı bulamadıklarını anlatıyorlar. Çocuğun babası Can Kartal, “İlk doz aşıyı 16 Nisan günü Ankara Araştırma Hastanesi’nde yaptırdık. Hastanedeki yetkili ‘İkinci doz için gelmeden arayın. Biz de yoksa diğer hastaneleri gezersiniz’ dedi. Biz zaten Ankara Araştırma Hastanesi’ne gitmeden yakın yerde bulunan Yenimahalle Hastanesi ile bir özel hastaneye gittik. Oralar da aşı yoktu” diyor.

‘BİR ÇOCUĞA 3. DOZ AŞIYI UYGULAMADILAR’

Kuduz aşılarının 4 doz uygulanması gerektiğini söyleyen Can Kartal, hastanede tanık olduğu aşı krizini şöyle anlatıyor: “Biz oğlumuza ilk doz aşıyı yaptırırken, bir aile daha aynı sebepten hastaneye geldi. Çocuklarını kedi ısırmıştı. Öncesinde 2 doz aşılarını yaptırabilen bu aileye 3. doz aşıyı yapmadılar. Aşının bulunmadığını söylediler o aileye”.

‘SAĞLIK BAKANLIĞI’NI ARADIM, DÖNÜŞ BEKLİYORUM’

Tüm bu sebeplerden ötürü Sağlık Bakanlığını aradığını ifade eden Can Kartal, “Bana kayıt oluşturduklarını, dönüş yapacaklarını söylediler. Ama benim anladığım kadarıyla ellerinde aşı yok.” diyor. Ardından Ankara’da tüm il ve ilçe hastanelerini arayıp aşının olup olmadığını sorduğunu ifade eden Kartal, “ Her yeri aradım aşı yok. Size ulaştım ki gündem olsun. Belki bu şekilde bizi görüp aşıyı tedarik edebiliriz diye düşündüm” diyor.

‘YURTDIŞINA BAĞLI İLAÇ VE AŞIDA SIKINTI DEVAM EDİYOR’

Piyasada kuduz aşısının bulunup bulunmadığını sormak için konuştuğumuz Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi, Berna Yücel Mintaş, ilaç krizinin devam ettiğini hatırlatıyor. Mintaş, “Aslında her yıl olmayan ilaç, bu sene daha da yok olmaya başladı. Biz ilaç-fiyat kararnamesi açıklandıktan sonra kriz biter diyorduk. Ancak beklediğimiz gibi olmadı. Halen piyasada bulunmayan ilaçlar var. Bu kriz elbet Aralık-Ocak aylarında yaşanan gibi derin değil, ancak örneğin halen piyasada çocuk şuruplarının bir kısmı da yok” diyor.

‘KUDUZ AŞISI YOK’

İnsülin ve tedariki yurtdışından yapılan ilaçlarda sıkıntının devam ettiğini sözlerine ekleyen Mintaş, kuduz aşısına dair şunları söylüyor. “Kuduz aşısı eczanelerden temin edilmiyor. Sağlık Bakanlığı’nın kendisi aşının dağıtımını yapıyor. Aşıyla Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Hastanelere alıyor aşıyı. Hastanelerden direkt dağıtım yapılıyor. Kuduz aşısıyla ilgili şu an bir sorun var. Söylediğim gibi sorumlu biz değiliz burada. Sebebi ellerinde olmamasından mı yoksa ruhsatla ilgili bir sorun mu bilemiyorum. Ancak aşı tedarikinde bir sorun yaşanıyor.”

‘KUDUZ AŞILARI TAM DOZ UYGULANMALIDIR’

Konuya dair bilgisine başvurduğum TTB Halk Sağlığı Kolu Başkanı Dr. Nasır Nesanır, “Isırma vakalarında kuduz aşıları tam doz uygulanmalıdır. Hatta aşının yanında antikor uygulanması da gerekir” diye uyarıyor.

BAKANLIK: ‘AŞI VAR’ DİYOR 

Kuduz aşısına dair Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkiliye ulaşıyorum. Görüştüğüm yetkiliye Kartal ailesinin yaşadıklarını anlatıyorum. Ellerinde aşının var olup olmadığını sorduğum yetkili, “Gerekli yerlerle görüştüm. Stoğa dair bir sorun görünmüyor” diyor.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"