18.5 C
Ankara

20 senedir kaleci antrenörlüğü yapıyor; adeta kaleci fabrikatörü

-

PAYLAŞ:

Ali ERDOĞAN

Murat Türksoy, Ankaragücü’nde 1988 yılında 14 yaşındayken kaleciliğe başladı. 11 sene Ankaragücü’nün çeşitli kategorilerinde kalesini koruyan Türksoy, sonrasında ise kaleci antrenörlüğüne başladı.

Tam bir kaleci fabrikatörü olan Murat Türksoy ile Türkiye Spor Yazarları Derneği Ankara Şubesi’nin 19 Mayıs Spor Kompleksi’ndeki sosyal tesislerde bir araya geldik ve Medyaport.net’e özel açıklamalarda bulundu.

Ben sordum, Murat Türksoy yanıtladı.

Kaleciliğe kaç yılında başladınız?

1988 yılında 14 yaşında eşofmanlarımı alıp Tandoğan’da bulunan Ankaragücü kulübüne gittim. İlk idmana çıktım. Heyecanlı olmama rağmen seçmeleri kazandım.

Neden kalecilik?

Her futbolcunun bir idolü vardır. Ben de Galatasaray kalecisi Simoviç ve Rusya’nın Dünyaca ünlü kalecisi Dasayev’i izleyerek başladım.

İlk kaleci antrenörünüz kimdi?

Ankaragücü’nde efsane olan, kaptanlığını yapan rahmetli Baskın Sosyal hocamdı. Onu bir kez daha rahmetle anıyorum. Ondan çok şeyler öğrendim.

Eskiden kaleciler nasıl çalışırdı?

O dönemlerde kaleci antrenörlüğü yoktu. 2004 yılında başladı. Eskiden takımda topa iyi ve sert vuran futbolcu kaleciyi çalıştırırdı. Pozisyon alma gibi bir şey öğretilmezdi. 2004 yılından sonra kaleci antrenörlüğü başladı. İyi kaleciler yetişti. Yetişiyor da.

Kaleci Altay Bayındır’ı Murat Türksoy yetiştirdi…

Kaleciler yetiştirmeye başladığınızı söylediniz. Yetiştirdiğiniz kaleciler kimler?

Fenerbahçe’de Altay Bayındır, Rizespor’da Gökhan Okkan, Alanyaspor’da Serkan Kırıntılı. Bu üç isim de milli takımda oynadı. Altay hala milli takımda oynuyor. Altay ve Gökhan oynadıkları takımın aynı zamanda kaptanları. Diğer kaleciler ise Koceli’de Bayram Ongun, Afyon Jetspor’da Anıl Mert Topuz ve Kaan Çinkaya şu anda Ankaragücü’nde. En son ise Ankaragücü’nde yetiştirdiğim Halil Bağcı 15 gün önce Finlandiya’nın Helsinki takımına transfer oldu.

Ankaragücü dışında hangı takımda çalıştınız?

Adanademirspor 1.ligde iken Teknik Direktör Samet Aybaba ile çalıştım. Genç Muriç’i transfer ettik. Şimdi Süper Lig’de bu takımın kalesini koruyor. Çoğu kulüpten transfer teklifi alıyor. Burada Samet hocanın da hakkını yemeyelim. Türkiye’de genç futbolculara en çok şans veren teknik adam…

Kalecilik zor mu?

Futbolda en zor mevki kalecilik. Çünkü bekliyorsun. Diğer futbolcular hep hareket halinde. Bu nedenle oyunu takip ediyorsun. Konsantrasyonunun yüksek olması gerekir. Hata yapmaman lazım. 89 dakika iyi oynarsın, 90’ncı dakikada bir hatadan gol yediğin zaman fatura sana kesilir

Büyük sorumlulukları var yani?

Kaleciler hata yaptı mı görülür. Gol kaçıran futbolcu çabuk unutulur. Şu anda kaleciler oyunu yönlendiriyor. Teknik direktörlerin sahada eli ayağı oluyor Çünkü takımlar kalecilerin geriden kurduğu oyunla maçı yönlendiriyorlar.

Bir kalecide özellik ne olmalı?

Fizik olmazsa olmaz. Çabuk olmalı. Doğuştan gelen algılama özelliğine sahip olmalı. En iyi algıyı,çalıştırdığım kaleciler içerisinde Altay Bayındır yapıyor. Zamanlamayı, pozisyonu iyi takip ediyor Bu doğuştan gelen bir özelliktir.

Kaleci için başka bir başarı yöntemi ne?

Kaleci maç oynamalı. Oynamadan bilemez. Yan topa, ara pasına ve cepheden topa nasıl çıkılacağını maç oynayarak çözer.

Kaleci Gökhan Okkan da Murat Türksoy’un yetiştirdiği kalecilerden…

Yerli kaleci mi, yabancı kaleci mi?

Türkiye’de genç kalecilere güvenmemiz lazım. Alt yapıda genç, yetenekli kaleciler var. Bunlara şans verilmesi gerekir. Bu genç yetenekleri oynatıp, güvenmezseniz kaleci çıkmaz. Fenerbahçeli Altay Bayındır, Trabzonsporlu Uğurcan Çakır, Beşiktaşlı Ersin Destanoğlu, Kayserisporlu Doğan Alemdar… Doğan Alemdar şimdi Fransa 1.lig takımlarından Stade Rennais’de oynuyor. Daha birçok isim var. Ne zaman kaleci antrenörlüğüne önem verildi. Kaleci çıkmaya başladı. Cesur olmak gerekiyor.

Kulüplere kaleci yetiştirmede ne önerirsiniz?

Kulüpler planlama yapmalı. Günü birlik olmamalı. Genç kalecileri 3-5 sene sonra nereye taşırız diye eğitimlerine öne vermeli. Yoksa şans eseri kaleci çıkar. Ankaragücü’nde görev yaptığım süre içerisinde bu planlamayı yaptığımız için çok sayıda kaleci yetişti.

Son söz olarak kalecilere bir öneriniz, tavsiyeniz var mı?

Kaleci yalnız adamdır. Dört direk arasında bekler durur. Yapacağı bir hata hep gündemde olur. Bu nedenle çok çalışmalarını, hatta özel çalışmalarını tavsiye ederim.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"