8.3 C
Ankara

Atletizmde yüzyılın skandalı; Veli Ballı’nın maraton rekoru 40 yıl sonra geçersiz sayıldı!

-

PAYLAŞ:

Pakistan’ın Lahor kentinde 1976 yılında yapılan uluslararası maratonda 2 saat, 11 dakika, 25 saniye ile  Türkiye’nin en iyi derecesini elde eden ve rekor kırdığı kabul edilen Veli Ballı’nın bu derecesi Atletizm Federasyonu tarafından 40 yıl sonra “parkur kısa” bahanesiyle Tahkim Kurulu kararıyla  rekor kabul edilmedi.

Türk sporunda öyle skandal olaylar yaşandı, görüldü ki, ancak bugüne kadar böyle bir skandal yaşanmadı. 100. yılını kutlamaya hazırlanan Atletizm Federasyonu yüzyılın skandalına imza attı.

1976 yılında Pakistan’ın Lahor kentinde yapılan Uluslararası Maraton yarışına Türkiye’den milli atlet Veli Ballı katıldı. Ballı, yarışı 2 saat, 11 dakika, 30 saniye ile birinci olarak bitirirken; aynı zamanda maratonda Türkiye’nin en iyi derecesini de elde etti. O dönemde rekor değil en iyi derece ile sporcular gündemde oluyordu. Ballı bu başarısı nedeniyle çoğu gazete, hatta TRT tarafından yılın sporcusu seçilmişti.

Veli Ballı’nın bu derecesi, 10 yıl sonra Mehmet Terzi  tarafından, 1987 Londra Maratonunda 2 saat, 10 dakika, 25 saniye ile kırıldı. Buraya kadar bir sorun yok.

Milli atlet Veli Ballı Ali Erdoğan’a konuştu

Ancak, milli atlet Veli Ballı’nın, o dönem Türkiye’nin en iyi derecesi ve ‘rekor’ olarak kabul edilen bu başarısı elinden alınmak isteniyor.

Atletizm Federasyonu, internet sitesinde şeref listesinde başarılı olan, Türkiye rekorları kıran, en iyi dereceleri elde eden eski ve yeni atletlere branşlarına göre yer verdi. Ballı’nın ismi de maratonda 2 saat, 11 dakika, 30 saniye olarak rekortmen atlet olarak yer aldı.

79 yaşındaki milli atlet Veli Ballı, isminin maratonda kırdığı Türkiye rekoru yerine kısa mesafelerde gösterildiğini söyledi. Veli Ballı Atletizm Federasyonu’nun bu skandalını medyaport’a şöyle değerlendirdi:

BİR TELEFON GELDİ

“İki yıl önce bir arkadaşım beni telefonla aradı. Atletizm Federasyonu’nun şeref listesinde maratonda kırdığım Türkiye rekorunun orta mesafede gösterildiğini söyledi.  Şaşkına döndüm. Böyle bir şey olamayacağını ifade ettim. Atletizm Federasyonu internet sitesine baktığımda gördüm ki benim ismimi maratondan çıkarmışlar. Düzeltmelerini bekledim. Federasyon bu düzeltmeyi yapmadı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu kararıyla da benim kırdığım rekor maraton olarak değerlendirilmedi.

Veli Ballı gazetelerde boy boy yer almıştı

‘PARKUR KISA’ DİYORLAR

Maraton’da parkur 45 kilometre 195 metre. Lahor’a kim gitti, nasıl bir ölçüm yaptılar, bilemiyorum. O yarışta Atletizm Federasyonu görevlisi Doğan Demirhan ile İngiliz hakem ölçüm yaptı. Normal maraton parkuru olduğu belirtildi.

40 yıl sonra böyle bir arayış içerisinde olmalarının arkasında başka nedenler var, bilmiyorum. 1976 Lahor’u ile bugünün Lahor’u arasında büyük fark var. O parkur şimdi ne haldedir bilemiyorum.  O zaman Ankara Hipodrum ve Altın Park’ta kros şampiyonları yapılırdı.  Şimdi bu parkurlar yıkıldı. Öyle ise burada kırılan Türkiye rekorları ne olacak? Nasıl bir ölçüm yapılacak, anlamış değilim.

Milli Atlet Veli Ballı’nın maraton rekoru gazetelerde de yer almıştı

İTİBARSIZLAŞTIRMA OPERASYONU

Beni herkes tanır. Ben sözümü esirgemeyen, gerçeklerden yana birisiyim. Kendim için de arkadaşlarım için de yapılan haksızlığa hep karşı çıktım. Kendi başıma ayakta durmaya çalıştım. Şimdi beni başarılarımdan dolayı itibarsızlaştırma operasyonu içine girmişler. Ayrımcılık yapıyorlar. Ama başaramayacaklar. Benim yalvarmamı bekliyorlar. Ben bugüne kadar hiç eğilmedim. Eğilmem de. Ancak bu böyle gitmeyecek ve federasyon yaptığı yanlıştan kendisi dönecektir. Hatayı yaptılar düzeltmek de onların elinde. Federasyonun bu konuda aklı selim davranacağına inanıyorum.”

Atletizm Federasyonu’ndan bir yetkili ise “o dönem parkurların ölçümünün sağlıklı olmadığını, Dünya Atletizm Birliği’ne sorduklarını ancak olumlu bir cevap alamadıklarını” savundu. Yetkili Tahkim Kurulu’nun da gelen bu yazı üzerine karar verdiğini söyledi.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"