21.1 C
Ankara

Nevin Yıldırım: ‘Erkeklere kravat taktıkları için iyi hal indirimi uygulanıyor. Bana neden uygulamadılar?’

-

PAYLAŞ:

Kübra Köklü 

Isparta’da 2012 yılında kendisine cinsel istismarda bulunduğunu öne sürdüğü Nurettin Gider’i öldüren ve müebbet hapis cezası onanan Nevin Yıldırım, “Erkeklere kravat taktıkları için iyi hal indirimi uygulanıyor. Ben ne yaptım da bu indirimi uygulamadılar. Bir kadın bir erkeği öldürdüğü için mi uygulanmadı?” diye sordu.

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, kendisine sistematik olarak cinsel istismarda bulunan Nurettin Gider’i öldürdüğü için 9 yıl 3 ay 26 gündür tutuklu bulunan Nevin Yıldırım’ın cezasını onadı. Bu karara ilişkin avukatı aracılığıyla Medyaport’a açıklamalarda bulunan Nevin Yıldırım: “Erkeklere, kravat taktıkları için iyi hal indirimi uygulanırken, kadınlara neden iyi hal indirimi uygulanmadığını” sorguladı. Nevin Yıldırım; “Ben ne yaptım da bu indirimi uygulamadılar. Biz kadınız diye mi önemsenmiyoruz? Erkek ne yaparsa yapsın sırf erkek diye mi, bizlere indirim uygulanmıyor, değer verilmiyor. Bu yargı erkek yargı. Kadınların hakkı zaten doğru düzgün korunmuyor. En azından ‘haksız tahrik’ ya da ‘iyi hal’ indirimi uygulansaydı. Ben öldürülseydim erkeğe hepsi uygulanırdı. Bir kadın bir erkeği öldürdüğü için mi uygulanmadı?. Kadınların bu ülkede yaşamaya hakkı yok mu? Adalet mülkün temeli deniliyor ama adalet diye bir şey yok” dedi.

‘YAŞADIĞIM TECAVÜZ AŞK MI OLDU?’

Nurettin Gider ile yasak aşk yaşadığına ilişkin yapılan haberlerin asılsız olduğunu bir kez daha vurgulayan Nevin Yıldırım şunları anlattı: “Duruşma salonlarında üç hakim ve bir psikolog bulunmakta. Nevin duruşmada güldü diye bakılacağına, Nevin’in bir sorunu mu var? Travması mı var, ona niye bakılmıyor? Ağlamak yerine güldüm diye iyi hal indirimi yapılmaması, olamaz!. Bir insan kelebeğin kanadı kırılsa üzülmez mi? Üzülür. Sormazlar mı insana bu adam ne yaptı da bu kadın bunu ona reva gördü? Ben böyle olsun istemezdim, isteyerek olan bir durum değildi. Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı. Bazı gazetelerde ‘yasak aşkı yargı onayladı’ gibi başlıklar atıldı. Yazıklar olsun bu ülkenin insanlığına!. Yargı dedikoduyu gerekçe yapıp onaylayınca yaşadığım tecavüz aşk mı oldu? Mahkeme istediği kadar kabul etsin ben o dedikoduları kabul etmiyorum. Haksızlık!.”

‘BU BİR İSYAN PATLAMASIYDI’

Nurettin Gider’in başını kestikten sonra köy meydanına atmasını da değerlendiren Nevin Yıldırım, “Bu bir isyan patlamasıydı. Dayanma gücümün kalmadığının, isyanımın ifadesiydi. Namus ve şerefin erkeklerin tekelinde olmadığını anlatmak istedim. Bildikleri halde bir şey yapmayıp, sadece dedikodumu yapan erkeklerin, ‘istemiştir, itiraz etmemiştir, kuyruk sallamıştır’ gibi sebep sunmalarına karşı tepkimi ve kızgınlığımı göstermek istedim” dedi.

‘KADINLAR ERKEKLERE BOYUN EĞMESİN’

Kadınların her zaman güçlü olmalarını isteyen Nevin Yıldırım, “Kadınlar, erkeklere boyun eğmesin, her daim haklarını arasınlar. Erkeklere de mesajım var; Artık bir durun! Kadınları rahat bırakın. Artık içeride de dışarıda da huzur ve sağlık olsun istiyorum. Kadın ve kız çocuklarının yanlış olanı adli makamlara başvurabilmelerini, başvurularının sonuçsuz kalmamasını istiyorum. Kadınların ve kız çocuklarının birer insan olduğunun unutulmamasını ve saygı duyulmasını istiyorum” diye konuştu.

‘ADALET GERÇEK DEĞİL, ERKEK’

“Defalarca Nevin’in tahliye edilmesini talep ettik ancak taleplerimiz dikkate alınmadı” diyen Nevin Yıldırım’ avukatı Nagihan Bulduk, “Nevin, 9 yılı aşkın süredir tutuklu. Yargıtay 1. Ceza dairesine 2 kez gitti. 2. Gidişinde oy çokluğu ile mahkumiyet hükmünün onanmasına karar verildi. Üye hakimlerden biri (kadın) haksız tahrik hükümlerinin uygulanması gerektiği görüşü ile muhalefet etti. Yargıtay cumhuriyet savcısı da haksız tahrik hükümleri uygulanmamasını eksik bularak Yargıtay 1 Ceza Dairesinin Mayıs 2019’da verdiği onama kararına itiraz etti. Tamamı erkeklerden oluşan Yargıtay Ceza Genel Kurulu oy çokluğu ile Yargıtay cumhuriyet başsavcılığının itirazını reddetti. Bu karara muhalefet eden hakimler var. Bizim en başından beri dediğimiz gibi Nurettin’in nüfuzunu kullanarak Nevin’e sistematik olarak şiddet uyguladığını, Nevin’i İstanbul’a götürmek istediğinde Nevin’in gitmek istemediğini, Nevin’in baskı ve tehdit altında olduğunu, haksız tahrik ve iyi hal indirimi uygulanması gerektiğini kabul edenler de olmuş. Ancak sonuç ortada. Adalet gerçek değil, erkek” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Nevin Yıldırım, Mart 2018’de yerel mahkemede yeniden yargılandığı davada müebbet hapse çarptırılmış ceza indirimi uygulanmamıştı. 23 Mart 2019’da yerel mahkemenin müebbet hapis cezası verdiği Yıldırım’ın temyiz incelemesi, Ankara’da Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nde gerçekleşmişti. Daire, Yıldırım’ın müebbet hapis cezasını onamıştı. Oy çokluğuyla verilen karara kadın üye “haksız tahrik” şerhi koymuştu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da haksız tahrik ve takdiri indirim hükümlerinin uygulanması gerektiği gerekçesi ile onama kararına itiraz etmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nda oy çokluğu ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazının reddine karar verildi.  Yıldırım’a verilen cezada hiçbir ceza indirimi uygulanmadığı dikkat çekmişti.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"