14.2 C
Ankara

Türkiye’de helal-haram et tartışması sürerken; infial yaratacak iddia; ‘Türkiye’de domuz eti yemeyen kalmadı’

-

PAYLAŞ:

CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, “Türkiye’de domuz eti yemeyen kalmadı”  iddiasında bulundu. Kayan Türkiye’deki domuz çiftliklerinde yılda 3 milyon kilo, yani Türkiye’nin kırmızı et tüketiminin yarısı kadar et üretildiğini söyledi.

Cengiz Aldemir

Et fiyatlarının döviz ve altın fiyatları ile yarıştığı, ithal et ile  helal-haram et tartışmalarının kamuoyu gündemini oluşturduğu bir süreçte, CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan, kamuoyunda infial yaratacak bir iddiada bulundu: “Türkiye’de domuz eti yemeyen kalmadı”

Türkiye’nin kırmızı et tüketiminin yılda  6 milyon kilo olduğunu belirten , Kayan, bu tüketimin 3 milyon kilosunun, Türkiye’deki domuz çiftliklerinde üretilen et olduğunu iddia ediyor.

1- 3,5 lira arasında satılan domuz etlerinin ağırlıklı olarak kıyma, sucuk, salam ve sosis yapılarak büyük oteller, yemek firmaları ve gıda firmaları aracılığıyla piyasaya sürüldüğünü belirten Kayan, “Peki, sizce Türkiye de domuz eti yemeyen insan kalmış mıdır?” diye soruyor.

Anadolu yemek kültürü içinde yer almamasına ve dinen yasak olmasına rağmen domuz etinin bu kadar fazla üretilmesinin nedenlerine dikkat çeken Kayan’ın iddiaları çok tartışılacak gibi gözüküyor.

İstanbul’a yakın domuz çiftliklerine dikkat çeken Kayan; “İstanbul Gaziosmanpaşa Hacımaşlı Köyü Domuz Çiftliği’nde 5 bin domuz var. Türkiye’deki domuz çiftliklerinde yılda 3 milyon kilogram civarinda et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere ‘kıyma’ şeklinde satılıyor. Domuz etini salam, sosis ve sucuk olarak da piyasaya sürmek çok kullanılan bir yöntem” iddiasında bulunuyor. Kayan bunun gibi çok domuz çiftliği bulunduğunun da altını çiziyor.

‘DOMUZ 4-5 AYDA 100 KİLOYA KADAR ÇIKABİLİYOR’

Domuz yetiştiriciliğinin ekonomik yönden kârlı bir yatırım olduğuna dikkat çeken Kayan şu örneği veriyor; “Domuz üretken bir hayvan. Cinslerine ve yaşına göre yılda iki veya bazen 3 kez doğurabiliyor. Her batında da 15-20’ye kadar varan yavru dünyaya getirebilen bir domuz yılda 2 kez doğum yapsa, her batından 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun 400 yavrusu oluyor. Ve dahası yeni doğmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya kadar çıkabiliyor.”

Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30’unun yağ olarak ayrıldığını, bazen bu rakamın yüzde 50’yi bulabildiğini belirten Kayan, 150 kiloluk  bir domuzdan 75 kiloluk yağ elde edildiğini söylüyor. Kayan bu nedenle de domuzun dana ya da koyuna göre daha çok tercih edildiğini ileri sürüyor.

‘YAKLAŞIK 3 MİLYON KG DOMUZ ETİ PİYASADA’

Domuzun besiciliğinin maliyetinin de ucuz olduğuna dikkat çeken Kayan, “Her domuz  ortalama 80-100 kiloya ulaştığı zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla sadece bu çiftlikten yılda yaklaşık 1 milyon kilo et elde ediliyor. Bu etlerin hangi kanalla, nerelere satıldığı meçhul. Diğer çiftlikler de göz önüne alındığında Türkiye’de yaklaşık 3 milyon kilo domuz etinin piyasaya değişik yollarla sürüldüğü ortaya çıkıyor” diyor.

‘DENETLEMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Domuz çiftliklerinden tanınmış firmaların da et aldığını ileri süren Kayan, bu firmaların ürünleri zaman zaman farklı marka ve isimlerle piyasaya sürdüklerini de iddia ediyor. Bu konuda şüphesi olanların Çevre ve Sağlık İl Müdürlüğü Gıda ve Çevre Kontrol Şubelerine ihbar ve şikayette bulunmalarını öneren Turabi Kayan, piyasadaki etleri denetlemenin mümkün olmadığını, çok emin olmadıkça ve bilinmeyen markaların ambalaj güzelliğine aldanılmaması uyarısında bulunuyor.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"