16.7 C
Ankara

‘İmar affı teklifinde amaç, kent suçlarını yasallaştırmak, TOGO’nun yıkımını önlemektir’

-

PAYLAŞ:

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara Şubesi,  Büyük Birlik Partisi (BBP) Milletvekili Mustafa Destici tarafından sunulan,  imar affı kanun teklifinin, “kent suçlarının aklanması, TOGO kulelerinin yıkımının önlenmesi” amacını taşıdığı değerlendirmesini yaptı.
Yasa teklifini değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu teklif ile kent suçlarının yasallaştırılmasının önünün açıldığını ifade etti. Teklifin, “Planlama ve şehircilik ilkelerinin devre dışı bırakılması, sağlıksız kentleşmenin önünün asılması, hukuksuzluğun ve kural tanımamanın yasallaştırılması” olduğunu da belirten Candan, “Olası doğa olaylarında afete davetiye çıkaran, tüm kaçak yapıları aklayan, doğal çevreyi katleden ve TOGO kuleleri gibi kent suçlarını yasallaştıran imar affı teklifi kabul edilemez” dedi.

“Her yasal olan toplum vicdanında meşru değildir”
“Meslek odaları olarak sağlıklı kentleşme ve nitelikli mimarlık için verdiğimiz hukuksal mücadele ve kazanımlarımız, yargının da devre dışı bırakılarak yasallaştırmasının önünü açan bu imar affı sermayeye hizmet edecek uygulamaların önünü açacaktır” diyen Candan şöyle devam etti: “Ankara’da Togo İkiz kulelerinin, Türkiye’deki imar rantında buzdağının görünen yüzü olduğunu herkes biliyor. Kişiye özel nasıl emsal sağlandığını, 20 bin metrekarelik inşaat yerine nasıl 120 bin metrekare inşaat yapıldığını, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin yargı yoluyla bunu nasıl açığa çıkardığını, açığa çıkarttığımız için sermayenin devletin kurumlarını kullanarak, yargı kararlarını hiçe sayarak nasıl şube başkanı olarak devlet memurluğundan ihraç edildiğimi herkes biliyor. Bu yasa tasarısı, yargı süreci olanları da kapsar şekilde muğlak ifadelerle çıkarsa, tuz kokmuştur. Her yasal olan toplum vicdanında meşru değildir.”

İMAR AFFI TOPLU KENTSEL KATLİAMLARIN ÖNÜNÜ AÇAR’

Candan teklifi şöyle değerlendirdi: “Kanun teklifinin madde gerekçelerine ve genel gerekçelerine bakıldığında, teklifin meclise TOGO kuleleri,  Demirkafes, YDA Center, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki, betonlaşma, Merkez Ankara Projesi, ruhsatı iptal edilen konut ve ticaret siteleri gibi kent suçu olduğu yargı kararlarıyla sabitleşen ayrıcalıklı imar rantına dur diyen hukuku,  ayaklar altına alınmak için verildiği ortadadır. Kanun Teklifi’nde yapı kayıt belgesi almamış olanlar da imar affı kapsamına alınmaktadır. 30.07.2022 tarihine kadar yapılmış olan tüm ruhsatsız, ruhsat eklerine aykırı yapılan kaçak yapılar kapsama dahil edilmiştir. Yargı kararları ile ruhsatsız hale gelen TOGO İkiz Kuleleri gibi onlarca kent suçunu kurtarmak için yapıldığı çok açık. Bu şekliyle yasalaşırsa , ‘İstanbul’u katlettik, Ankara Çukurambar sizlere ömür’ diyenler,  toplu kentsel katliamların önünü açarlar. TOGO’daki rant hukuksuzluğunun ortağı olurlar.

DENETİM HİZMETLERİ PİYASA KOŞULLARINA TERK EDİLECEK

Rant ve talan politikalarının önünü açan, hukuka aykırı tescillenmiş kent suçlarının affı, kamusal alanların işgali doğal varlıkların talanı anlamına gelmektedir. Denetim hizmetlerini piyasa koşullarına terk etmektir.  İmar affı yasa teklifine el kaldıranlar olası deprem ve sel felaketinde cinayete azmettirmekten yargılanmalıdır. İmar affına el kaldırmak, denetimsiz, kontrolsüz inşaat sektörünün önünü açmaktır. Halkın can ve mal güvenliğini hiçe sayarak deprem toplanma alanlarını, parkları, rekreasyon alanlarını ve ormanları imara açmaktır. Her türlü imar yolsuzluğuna göz yummaktır.

KENT SUÇLARI ALENEN ÖDÜLLENDİRİLİYOR

Kent suçlarına meşruiyet kazandırılarak, dava açmanın ve hukuksal mücadelenin önünü de kapatarak kamu yararı hukuk mücadelemizde,  anayasal hak arama hakkımızı engellemek istiyorlar. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak meslek odalarının kamusal denetim mekanizmasının dışında bırakanları, bilimi ve tekniği rehber almayan tüm yöneticileri buradan bir kez daha uyarıyoruz, bu yasa teklifini geri çekin.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, bilim ve teknikten aldığımız güçle, ödediğimiz tüm bedellere rağmen kamu yararını savunmaya devam edeceğiz. Kent suçlarının peşini bırakmayacağız”

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"