25.8 C
Ankara

6 sene süren hak ihlaline son vermek için 6 BİN ENGELLİ SAĞLIKÇIYA KULAK VER!!!

-

PAYLAŞ:

Engelliler Konfederasyonu ve Türkiye Engelli Sağlıkçılar Platformu, 6 yıldır yapılmayan engelli sağlıkçı atamasının yapılması için imza kampanyası başlattı. Change.org da başlatılan ve 6 bin imzanın hedeflendiği kampanyada, “6 bin engelli sağlıkçı atamasının biran önce yapılması” istendi.

Kampanyada şunlar dile getirildi: “Engelli hakları söz konusu olduğunda, ülkemizde birçok alanda zorlularla karşılaşıyoruz. Bizler, eğitimde karşılaştığımız engellerle de mücadele ederek, eğitimlerini tamamlamış kişileriz. Ancak kadro ve unvanlara atanmak için bekleyen Sağlıkçı adayları olarak ciddi bir hak ihlali ile karşılaşmaktayız.

2016’DAN BERİ ATAMA BEKLİYORLAR

Ne yazık ki, ülkemizde 2016 yılından günümüze dek Sağlık Bakanlığı kadro ve unvanlarında, beklenilen düzeyde engelli Sağlıkçı ataması yapılmamıştır. Altı yıldır sayıları 5000’i geçmiş olan engelli Sağlıkçı adayları sahip oldukları nitelikli unvanların gereğini yerine getirmekte ciddi bir hak ihlali ile karşılaşmaktalar.

AYRIMCILIĞA MARUZ BIRAKILIYORUZ

Hemşirelik, fizik tedavi teknikerliği ve paramedik gibi alanlarda eğitim almış ve gerekli yetkinliğe sahip olan engelli sağlıkçı adayları T.C. Anayasa’sının (10, 49 ve 50’nci) maddeleri ve Ülkemizin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin (27’nci) maddesi ile kendilerine tanınmış olan istihdam hakkından yararlanamamakta ve ayrımcılığa maruz bırakılmaktadırlar.

ENGELLİ KADROLARINA ATAMALARDA BİLİNÇSİZ DAVRANILIYOR

2014 yılında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, engellilerin nitelikli olmayışlarından kaynaklı verilen görevleri yapamadıkları gerekçesiyle kamuda istihdam edilmediklerini açık bir şekilde dile getirmiştir. 2022 yılına gelindiğinde görüyoruz ki nitelikli kadrolara da altı yıldır beklenen düzeyde atama yapılmıyor. Hatta gerekli eğitim ve yetkinliğe sahip kişilerin nitelikli kadrolara atamalarının yapılmadığı gibi 15.08.2022 tarihli 31.924 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Bakanlığının 1356 engelli temizlik işçisi alımı ilanıyla engelli kadrolarını doldurmaya çalışması, engellinin yapabileceği işler konusunda ne kadar bilinçsiz olduğu, gerek uluslararası sözleşmelerle gerek ulusal düzeyde çıkarılmış olan kanunlarla engellilere verilen yasal haklar konusunda ne denli duyarsız bir politika gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır.

NİTELİKLİ 5 BİN ENGELLİ SAĞLIKÇI ADAYI 6 YILDIR BEKLİYOR

Elbette Sağlık Bakanlığının yapacağı 1356 engelli işçi alımının asla karşısında değiliz. Engelli Sağlıkçı adayları olarak itirazımız engelli bireylerin bedeni, ruhi ve eğitim durumları göz önünde bulundurularak atamaların gerçekleştirilmesi ve yasaların gereğinin yerine getirilmesi talebinden ibarettir.

Nitelikli engelli bulamadığımız için atama yapmıyoruz demek yerine, engelli bireylerin nitelikli kadrolarda hak sahibi olabilmeleri için mesleki eğitimlerinin erişilebilir eğitim modeli ile desteklenerek nitelikli kadrolara hazırlanmasına destek veren devlet politikaları bekliyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın çeşitli unvan ve nitelikli kadrolarına atanmak için eğitimlerini tamamlamış ve bu niteliklere haiz olan, sayısı 5000’i geçen engelli Sağlıkçı adaylarının, altı yıllık bekleyişlerinin son bulmasını ve engelli Sağlıkçı atamalarının gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.”

Kampanyada “6 bin engelli sağlıkçı atamasının biran önce yapılabilmesi için bir imza ver” çağrısı yapılırken; kampanyaya aşağıdaki linkten imza atılabilir:

https://www.change.org/p/engelli-sa%C4%9Fl%C4%B1k%C3%A7%C4%B1lar%C4%B1n-atamas%C4%B1-biran-%C3%B6nce-yap%C4%B1ls%C4%B1n-saglikbakanligi-tcailesosyal-csgbakanligi

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"