11.8 C
Ankara

Van’da, kentin ortasından geçen, önlem alınmayan tren rayları korku ve ölüm saçıyor

-

PAYLAŞ:

Salih SERTKAL

Van’da birçok mahallenin ortasından geçen tren raylarının geçtiği güzergahta, şimdiye kadar onlarca kişi trenin altında kalarak hayatını kaybetti. Çoğu zaman arızalı olan ya da hiç çalışmayan araç hemzemin geçitlerinde trenin çarptığı araçlarda şimdiye kadar onlarca kişi hayatını kaybetti.

Öte yandan çocukların etrafında herhangi bir koruma tedbirinin olmadığı raylara çıkması sonucu meydana gelen kazalarda da tren yine birçok çocuğun canına mal oldu. Son olarak merkez mahalle olan Bostaniçi Mahallesi’nde 4 Ağustos günü tren çarpması sonucu 60 yaşındaki Saime Eraygen tren altında kalarak feci şekilde yaşamını yitirdi. Trenin, tedbirsizlik nedeniyle şimdiye kadar onlarca kişinin ölümüne neden olduğunu hatırlatan mahalleliler, aynı zamanda büyük bir gürültü ve sarsıntının olduğuna, bunun da kendilerinde deprem korkusuna neden olduğundan yakınıyor. Mahalliler, tren raylarının, daha fazla can almadan mahallelerden çıkarılmasını istiyor.

TREN RAYLARININ GEÇTİĞİ HİÇBİR MAHALLEDE KORUMA TEDBİRİ YOK

Çocuklar, önlem alınmayan raylar üzerinde tehlike altındalar

Evlerin hemen dibinden geçen tren raylarının olduğu güzergahta hiçbir koruma tedbiri yok. Mahalleli, çocuklarının her an geçecek bir trenin altında kalacağı endişesi yaşıyor. Alt geçit hemzeminlerinin de olmadığı için kullanılan normal araç geçişlerinde ölümle sonuçlanan kazalar da yaşanmaya devam ediyor. Son olarak bir araç çalışmayan hemzemin geçitte karşıya geçmeye çalışırken tren çarptı. Çarpma sonucu araç raylardan öteye savurulurken, şans eseri ölüm yaşanmadı, ikisi ağır 5 kişi yaralandı.

Devlet Demir Yolları (TDD) sorumluluğunda olan fakat hiçbir tedbirin uygulanmadığı tren rayları Kıratlı, Bostaniçi, Vali Mithat Bey, Akköprü, Beyüzümü, Seyrantepe, Altıntepe,İstasyon, Abdurranmangazi ve İskele mahallelerinin içinden geçerek Van Gölü feribot iskelesine ulaşıyor. Her seferinde büyük bir gürültüye sebep olup, mahalleliyi rahatsız eden tren yolunun geçtiği güzergaha yakın oturan aileler şimdiye kadar birçok çocuğun, etrafı açık olan tren raylarına çıktıklarını, bu nedenle de trenin altında kalarak hayatlarını kaybettiklerini söylüyor. Bu korkuyla çocuklarını dışarıya bırakamadıklarını söyleyen mahalleliler, tren raylarının güzergahının değiştirilmesini yada mahallelerin içinden geçen kısımlarının etrafının tel örgülerle kapatılarak önlem alınmasını istiyor.

TREN BİZLERİN VE ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİNİ BOZMUŞ DURUMDA

Mahalleli tedbir alınmasını istiyor (Ferizade Kurt)

Tren raylarının hemen evlerinin dibinden geçtiği Akköprü Mahallesi sakini Ferizade Kurt, tren raylarının kendileri ve çocuklarında travma yarattığından şikayetçi. Eski olması nedeniyle trenin her geçişinde büyük bir gürültü olduğunu belirten Kurt, “Her tren geçtiğinde çocuklarımla irkilip yerimizden fırlıyoruz. Raylar 50 yıl öncesinin rayları ve tren eski kara tren. Haliyle büyük bir gürültü yaratıyor” dedi. Tren raylarının mahallelerinin boydan boya içinden geçtiğini, bu nedenle birçok çocuğun tren raylarında can verdiğine şahit olduklarını aktaran Kurt, “O yüzden her an tren gelecek diye çocuklarımızı dışarı bırakamıyoruz. Tren sesi duyulduğunda küçük çocuğu olan tüm ebeveynler tren yoluna koşmak zorunda kalıyor” dedi. Kurt mahalleli olarak tren raylarının kaldırılması yada etrafının sağlam bir şekilde tel örgülerle kapatılmasını istediklerini söyledi.

TREN BİZİM İÇİN BİR CANAVARI ANDIRIYOR

Raylar mahalleyi de ikiye bölüyor (Gürkan Çelik tehlike saçan rayları gösteriyor)

Tren raylarının ortasından geçtiği diğer bir mahalle olan Akköprü Mahallesi’nde yaşayan Gürkan Çelik de tren raylarına yakın oturan aileler ve çocuklar için trenin adeta bir canavarı andırdığını söyledi. Tren raylarının geçtiği güzergahta binlerce ev olduğunu belirten Çelik, “Bu tren rayları Van’da birçok mahallenin tam ortasından geçiyor. Tren her geçtiğinde çocuklar büyük bir korku yaşıyor. Yarattığı büyük gürültü bizlerin ve çocuklarımızın gözünde bir canavara dönüşmüş durumda. Çocuklar, bu bir canavar mı diye soruyorlar bazen. Aynı şekilde tren raylarının dibindeki evlerde beslenen tavuklar, kuşlar trenin yarattığı ses ve sarsıntıdan dolayı strese girerek ölüyorlar. Benim de birçok kuşum öyle öldü” diyerek, tren raylarının mahallelerin içinden çıkartılması istediklerini hatırlattı.

TREN HER GEÇTİĞİNDE BİZE TEKRARDAN BİR DEPREM TRAVMASI YAŞATIYOR

Levent Kekik, yanı başlarındaki tehlikeye işaret ediyor

Tren raylarının geçtiği diğer büyük bir mahalle olan İstasyon Mahallesi sakini Levent Kekik de mağdurlardan birisi. Tüm mahallelinin durumdan rahatsız olduğunu söyleyen Kekik, “Bu tren raylarının geçtiği tüm mahallelerdeki insanların huzuru yok ve çok rahatsızlar. Tren raylarına yakın oturan insanlar zaten canından bezmiş. İki büyük deprem yaşayan Van’da hepimizde hala deprem travması var. Tren her geçtiğinde çıkardığı ses ve yarattığı sarsıntıyla her seferinden bize deprem travmasını tekrar tekrar yaşatıyor. Bu durum bizlerin ve çocuklarımızın psikolojisini etkiliyor. Ayrıca sarsıntı, depremde evlerde meydana gelen hafif çatlakların git gide büyümesine yok açıyor. Buna bir çare bulunması gerek” diye konuştu.

RAYLARIN ETRAFI TELLERLE KAPATILIP ALT GEÇİTLERLE ÖNLEM ALINMALI

Tren raylarının geçtiği Akköprü Mahallesi’nde market işleten Nihat Tekin de Devlet Demir Yolları’nın on binlerce insanı, bu durumdan kurtarmasını istedi. İş yerinin hemen kapısında çalışmayan bir hemzemin üst geçiti olan Tekin, bu üst geçitte sayısız kazaya şahit olduğunu söyledi. “30 yıldır burada esnaflık yapıyorum. Şu gördüğünüz, çalışmayan üst geçitte sayısız kaza oldu ve bir çok insan bu kazalar nedeniyle öldü. Etrafı açık olan tren raylarının üzerine çıkan biri engelli, üç çocuğun tren altında kalarak feci bir şekilde can verdiğine şahit oldum” dedi.

MUHTARLAR GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN ALINMASINI İSTİYOR

Tren raylarının geçtiği Bostaniçi Mahallesi Muhtarı Celalettin Tuygun da, 50 yıldır yaşadığı bu mahallelede, trenin birçok kişinin canını aldığına tanık olduğunu söyledi. Muhtar Tuygun, ellerinde rakam olmamakla birlikte, trenin birçok insanın ölümüne yol açtığını dile getirdi.

Trenin raylarının tam ortasından geçtiği diğer bir mahalle olan Akköprü Mahallesi muhtarı Ahmet Şayak da rayların geçtiği güzergahın tamamıyla güvenlikli bir alan haline getirilmesini istedi. Özellikle çocukların temas edemeyeceği şekilde etrafının tellerle kapatılmasını isteyen Muhtar Şayak, “Tren raylarının taşınması şuan için imkansız olsa da en azından araç hemzemin üst geçitlerinin sağlıklı bir şekilde çalışması ve rayların geçtiği tüm yerleşim yerlerinde etrafının tel örgülerle kapatılarak temasa kapalı bir hale getirilmesi gerektiğini” söyledi.

Tehlike ‘geliyorum’ diyor

BTS: HALKIN TALEPLERİNE KARŞILIK VERİLMELİ

Birleşik Taşımacılık Sendikası Başkanı Murat Oral, Devlet Demiryolları’nın mahalleliden gelen taleplere kulak vermesini istedi. Devlet Demiryolları’nın vatandaşın can güvenliğine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Oral, şunları söyledi: “Van’daki mahalleleri ikiye ayrılarak devam eden tren güzergahı boyunca tüm üst geçitler sorunsuz çalışır vaziyette tutulmalı. Alt geçitler yapılmalı. Vatandaşın can güvenliği her şeyden önce gelir. İnsanların demiryoluna temas etmeyeceği şekilde önlemler alınmalı. Tren rayları taşınmasa dahi her türlü güvenlik önleminin alınması gerekiyor. Bu şekilde ölümlerin önüne geçilebilir.”

YETKİLİLER SESSİZ

Yaşanan sorunlara ve mahallelileri taleplerine karşı yetkililer ise sessiz kalmayı tercih ediyor. Van’daki demiryolu ağının sorumluluğundan bulunduran Devlet Demiryolları Malatya 5. Bölge Müdürlüğü konuya ilişkin sorularımızı, “Basına açıklama yapma yetkimiz yok” gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"
Önceki İçerik
Sonraki İçerik