15.1 C
Ankara

Çalışma Bakanı’ndan itiraf: ‘Henüz kadroya alınmayan taşeron işçileri var’

-

PAYLAŞ:

Sidar DEMİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı işletmelerde istihdam edilen sözleşmeleri personele kadro verilip verilmeyeceğini sorduğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den yanıt aldı. Bilgin, kamuda asli kadroya henüz alınmayan taşeron çalışanları olduğunu itiraf ederken Gürer de taşeron işçilerin ayrımsız kadroya alınmasını istedi

Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda taşeron işçilerin asli kadroya geçilmesiyle ilgili işlemlerin 696 sayılı OHAL kapsamında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlendiğini bildirdi.

‘HALA KADROYA ALINMAYAN TAŞERON İŞÇİ VAR’ İTİRAFI

Bakan Bilgin, kamuda halen taşeron firmada çalışan personelin asli kadroya alınmadığını itiraf ederken, bu konuda çalışma yapıldığını bildirdi.

Bakan Bilgin soru önergesine yanıtında şunları ifade etti:

“2021-2022 yıllarını kapsayan ‘Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü’nde yer alan ‘696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi’ maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi; ‘696 Sayılı KHK İle Kadroya Geçen İşçilerin Özlük Hakları’ maddesi kapsamında ise işçilerin iş ve iş yeri değişikliği ile özlük hakları (sağlık, hastalık, engellilik, eş durumu vb. zorunlu nedenler) konularında çalışmalar yapılmaktadır.”

BİNLERCE ÇALIŞAN HALEN TAŞERON KAPSAMINDA

Ömer Fethi Gürer ise 2017 yılında yürürlüğü giren 696 KHK ile kamuda bir kısım taşeron firma çalışanının asli kadroya alındığını ancak, tüm taşeron firma çalışanlarının kadroya alınacağı açıklanmasına rağmen halen taşeron firmada çalışan binlerce çalışanın bulunduğunu belirtti. Gürer, “Hastane Bilgi İşlem Çalışanları, Görüntüleme Merkez Çalışanları, Sosyal tesisi çalışanları, Yemekhane çalışanları, Karayolları, PTT, Demiryolları çalışanları, Kamuda Kiralık Araç Şoförleri, Şeker Fabrikası ve Orman, DSİ ile diğer kuruluş çalışanları, KIT ve BİT çalışanları, MEB çalışanları asıl kadro sözüne rağmen kadroya alınmadılar. Farklı Bakanlıklarda da hizmet alım sözleşmesi takılıp taşeronda kalan binlerce işçi var. Hakları ve hak ettikleri bir an önce verilmelidir” çağrısı yaptı.

BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİ

Bu durumun aynı işyerinde farklı statüde çalışan ve aynı işi yapan işçiler arasında hem haksızlığa hem de iş barışının bozulmasına neden olduğuna işaret eden Gürer, “Yapılması gereken tüm çalışanların kadroya alınmasıdır. Şayet bu konuda bir çalışma başlatılmış ise bunun uzun yıllara yayarak değil, bir an önce yapılması gerekir” dedi.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"