10.1 C
Ankara

Günde 12 saat suyun kesildiği kent

-

PAYLAŞ:

Metin YOKSU

Günlük 12 saati aşan su kesintileri ile bayrama giren Batman‘da bir aydır artan su kesintileri yaşamı olumsuz etkiledi. Kayyum belediyesinin 2 yıl önce acil olarak ihalesini 12 milyon 100 bin TL’ye yaptırdığı su deposunun akıbeti ise bilinmiyor.

Batman’da özellikle yaz aylarında günde 12 saati aşan su kesintileri yaşanıyor. Kentin merkezi konumunda bulunan Gap Mahallesi başta olmak üzere Çamlıtepe, Karşıyaka, Bağlar, Fatih, Bahçelievler, Kültür ve Cudi Mahallerinde günde yaklaşık 12 saati aşan su kesintisi yaşanıyor. Valilik, Emniyet Müdürlüğü ve AKP Batman İl Başkanlığı’nın da olduğu Gap ile Kültür Mahallesi kentin merkezi konumunda yer almasına rağmen günde 12 saat su kesintisi yaşanıyor. İki yıl önce aynı sorunun gündeme gelmesi ile birlikte kentte ihale yapılarak su deposu inşa ettirildi. İki yıl geçtiği halde su deposu faaliyete geçmedi. Kentte bir aydır su sıkıntısı yaşanıyor.

BELEDİYE SU KAÇAĞINDAN HABERSİZ

Batman’ın önümüzdeki on yıl içinde büyükşehir olması beklenirken, kentin alt yapısı büyükşehir olmaya henüz hazır değil. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetiminde iken Batman Belediyesi’ne ilk olarak 2016 yılında kayyum atandı. 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri ile yüzde 66 oy oranı ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçimleri kazanarak, belediyeyi yönetmeye hak kazanmıştı.

Batman Belediyesi’ne 23 Mart 2020 tarihinde ise yeniden kayyum atandı. Yaz aylarında sık sık su sorunun yaşandığı kentte son 6 yılın sadece bir yılı HDP yönetimde yer alırken 5 yıldır kenti kayyumlar yönetiyor.

2020 yılında belediyenin su ve kanalizasyon işlerinin verilerine göre, belediye su sorununun nedenini bilmiyor! Doğrudan belediyenin verilerine göre 460 bin 955 kişinin (2019 nüfus verilerine göre şu an kent merkezinde 477 bin 456 kişi ikamet ediyor) yaşadığı kent merkezinde 118 bin 320 su abonesi bulunuyor. DEDAŞ’ın abone sayısı ise yaklaşık 163 bin. Belediyenin verilerine göre, bozuk ve eskimiş altyapı, abonesiz su kullanımları nedeniyle kentteki toplam kaçak miktarı yüzde 63 oranında.

BELEDİYE ÖZEL EKİP İLE ARAŞTIRMA YAPTI

2020 yılı verileri ile yaptığım haber sonrası araştırma yapıldı. Batman Belediyesi 2020 yılında Prestij Alt Yapı hizmeti olan sukayipkacak.com’a sorunun araştırılması amacıyla belediye depo kademesinin izole edilmesi, hidrolik modelleme ve fiziki su kaçak tespiti çalışmaları yaptırdı. Çalışma sonucunda firma resmi internet sitesinde Kuyubaşı Toki Depo kademesinde basınç ölçümleri yapıldığını ve izole olmadığını rapor etti. Depoda 102 adet fiziki su kaçağının tespit edildiği, toplam kaçak miktarının ise yüzde 60 ile 70 dolayında olduğu raporlandı.

Verilerin araştırma ile doğrulanması sonrası 2020 Eylül ayında Batman Belediyesi Kayyumu Vali Hulusi Şahin, verileri düzenlediği basın toplantısında doğrulayarak duyurdu. Vali Şahin, kentte su sorununu olduğunu dile getirdi. Bunun üzerine 21/b ihale usulüyle Çamlıtepe Mahallesi’ne 12 milyon 100 bin TL değerinde 20 bin metreküp hacimli yeni bir su deposu inşa ettirildi. Ancak 2021 yılında ve halen kentte su sorunu artarak devam ediyor.

KAYYUM BELEDİYESİ HALKI SUÇLADI

Mayıs ayı sonundan başlayarak bugüne kadar kenteki su kesintileri artarak devam etti. Kimi mahallerde su kesintileri 12 saati aşarken özellikle AKP ve Valiliğin de kentin göbeğinde olduğu Gap ve Kültür Mahallesi’nde kimi günlerde su kesintisi 12 saati buluyor. Gündüz saat 11.00 ile 12.00 arasında başlayan kesintiler gece yarılarına kadar sürerken, kesintiler yerel basında gündem olunca kayyum yönetimindeki Batman Belediyesi her yıl yaptığı açıklamayı bir kez daha tekrar etti. Kent genelinde yaşanan kesintilere ilişkin belediye resmi internet sitesinde “İçme suyunun kaçak olarak ve amacı dışına çıkılarak sulamada kullanılması bazı yerleşim yerlerinde su kesintilerine sebep oluyor. İçme ve kullanma suyunun amacı dışında sulamada kullanılması, su sarfiyatını artırarak suyun yetersiz kalmasına ve vatandaşların mağduriyetine sebep oluyor. Özellikle yaz aylarında meydana gelen bu durum karşısında vatandaşların içme suyu ile sulama yapmamaları herkes için büyük önem arz ediyor” ifadelerinin yer aldığı açıklaması yayınlandı.

RAKAMLAR SUYUN YETERSİZ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

Edinilen bilgiye göre 12 milyon 100 bin TL’ye 21/b ihale usulü ile “acil” denilerek ihale edilen su deposu sondaj yapılamadığı ve çeşitli nedenler ile halen faaliyete girmedi. Belediye, halkın kaçak kullanımı iddiasında bulunup, bahçe sulanması nedeni ile su kesintilerinin yaşandığını dile getiriyor.

Belediye yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre ise 2020 yılında kayıp kaçak oranı yüzde 63. Batman Belediyesi ise aynı yıl kente saatte 8 bin 200 metreküp su pompalandığını açıklamıştı. Bu oran da ortalama 24 saatte 200 bin metreküp dolayındadır. Kayıp kaçak miktarı hesaplandığında ise 200 bin tondan sadece 76 bin 723 tonunun kente ulaştığı ortaya çıkıyor. Uzmanlar ise bir kent için bu sayının yetersiz olduğunu dile getiriyor.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"