16.6 C
Ankara

Kadınlar pede ulaşamıyor; ped dayanışma kutuları çöpe atılıyor!

-

PAYLAŞ:

Ayça ONURALMIŞ

Son bir yılda ped fiyatlarında yüzde 50’nin üzerinde zam gelmesi nedeniyle üniversiteli kadınlar, tuvaletlere ped dayanışma kutuları yerleştiriyor. İzmir Bakırçay Üniversitesi’nde ped dayanışma kutuları çöpe atıldı ve öğrenciler Rektör tarafından tehdit edildi.

Türkiye’de son bir yılda ped fiyatlarında yüzde 50’nin üzerinde artış yaşandı. Çok sayıda kadın ekonomik nedenlerle pede ulaşamıyor. Pede ulaşamayan kadınların başında mevsimlik tarım işçileri, mahkumlar ve kadın öğrenciler yer alıyor.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Katma Değer Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılarak kadınların menstrüasyon dönemlerinde kullandığı hijyen ürünlerinin ihtiyaç sahiplerine ücretsiz temin edilmesi ve bu ürünler üzerindeki verginin yüzde 18’den 1’e düşürülmesi hakkında kanun teklifi vermişti.

Kampüs Cadıları, başlattıkları kampanya kapsamında, üniversite tuvaletlerine dayanışma için ped kutuları yerleştiriyor. Ancak üniversite yönetimlerince o ped kutularına el konulduğu ortaya çıktı. İzmir Bakırçay Üniversitesi’nde ise ped dayanışmasında bulunan kadın üniversite öğrencileri, Rektörlük tarafından soruşturmayla tehdit edildi.

‘MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Üniversiteli kadınlarla ped dayanışması gösteren Kampüs Cadıları üyesi ve 9 Eylül Üniversitesi öğrencisi Rozana Urkun, verdikleri mücadeleyi Medyaport‘a anlattı.

Rozana Urkun, Kampüs Cadıları’nın “Üniversitelerdeki cinsiyetçi eğitime, cinsel saldırılara, tacize karşı kampüslerde örgütlenen ve üniversiteli kadınların öz örgütü olmayı amaç edinen bir kadın örgütü” olduğunu söyledi.

Uzun süredir hem sokakta hem de kampüslerde regl ürünlerine dair bir kampanya yürüttüklerini aktaran Urkun, “Bu kampanya kapsamında birçok eylem düzenledik, taleplerimizi dile getirdik, regl ürünlerinden lüks tüketim vergisi alınmasını kabul etmediğimizi ve her geçen gün artan yoksulluktan etkilenen kadınların regl ürünlerine ulaşmalarının artık imkansız hale geldiğini ifade ettik. İstanbul, İzmir, Ankara, Hatay, Düzce başta olmak üzere pek çok şehirlerde basın açıklamaları yaptık” dedi.

Üniversiteli kadınların hem pahalı olduğu için hem de kampüslerde satılmadığı için pedlere ulaşmakta zorlandığını vurgulayan Urkun, şöyle konuştu:

“Üniversitelerde tuvaletlere ped dayanışma kutuları yerleştirdik. Bunları gerçekleştirirken de bazı engellemelere maruz kaldık. Örneğin; İzmir Bakırçay Üniversitesi’nde ped dayanışma kutuları tuvaletlerden kaldırıldı, çöpe atıldı. Sonrasında bu kutuları oraya yerleştiren arkadaşlarımız Rektör tarafından tehdit edildiler. Arkadaşlarımıza polis takibinde oldukları, haklarında soruşturma açılacağı söylendi.

Bu bizim uzun süredir örgütlediğimiz bir kampanya. Türkiye’de ekonomik krizin derinleşmesiyle birçok temel ihtiyacımıza erişemiyoruz. Kadın yoksulluğu giderek artıyor. Hijyenik pedler, kadınlar için temel bir ihtiyaç. Bunlara yatlara, mücevherlere uygulanan yüzde 18’lik lüks tüketim vergisinin uygulanması adil değil. Regl ürünlerinin ücretsiz ve herkes için ulaşılabilir olması gerekiyor. Biz bu talebimiz için mücadeleye devam edeceğiz.”

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"