12.4 C
Ankara

Öldürülen kadınların aileleri, ‘Kadınları yaşatamıyorsunuz’ diye seslendi

-

PAYLAŞ:

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, şubat ayı raporunu “Kadın Cinayetlerini Şüpheli Bırakmayacağız” sloganıyla ülke genelinde düzenledikleri eylemle duyurdu. Ankara’daki eylemde, “28 günde 27 kadın öldürüldü, 12 kadının ölümü şüpheli” açıklaması yapılırken, bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisiyken öğrencisi erkek tarafından öldürülen Ceren Damar’ın babası Mustafa Damar, “Dünya kadınların refahını konuşurken biz kadınların en temel hakkı yaşam hakkını koruyamıyoruz” diye sitem etti. Özgür Tarhan tarafından öldürülen Ayşe Karaman’un annesi Feride Karaman da kızının katili hak ettiği cezayı alana kadar bu davanın arkasında olacağını söyledi.

Ankara’da Kuğulu Park’ta toplanan Kadın Meclisleri üyesi kadınlara polisler önce izin vermek istemedi. Kadınlarla polis amirleri arasında uzun süren görüşmelerin ardından eylem, pandemi şartlarında gerçekleştirildi.

Kadınlar kırmızı bantlarla mesafeyi ayarlayarak, eylem için yerlerini aldılar. Kadınlar, “Kadın cinayetlerini şüpheli bırakmayacağız- İstanbul Sözleşmesini uygulatacağız” pankartı ve dövizler açtılar.

Yoğun polis önlemleri altında açıklama yapan kadınlar, Şubat ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, 28 günde 27 kadın öldürüldü, 12 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. 5 Mart 2020’den bugüne kadar 303 kadın öldürüldü, 181 kadının ölümü ise şüpheli. Kadınlar, eylemde, “Şüpheli kadın ölümlerini açığa çıkaracağız”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız”, “Rektörü de geleceğimizi de biz seçeceğiz” dövizleri açıp, sloganlar attılar.

Eylemde, kadınların Boğaziçi Üniversitesi protestolarına destek söylemleri, polis tarafından engellenmeye çalışıldı.

Kadınlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kadına yönelik şiddet açıklamalarına ilişkin, “Devletin kadına karşı şiddetle mücadeledeki irade beyanı önemli bir taahhüttür, biz de bunun takipçisi olacağız” diye seslendiler. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkin uygulanması taleplerini yineleyen kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınların isimlerini tek tek okuyarak, dava süreçlerinin takipçisi olacaklarını dile getirdiler.

Ceren Damarın annesi gözyaşlarını tutamadı

‘KADINLARIN YAŞAM HAKKINI KORUYAMIYORUZ’

Eyleme, bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisiyken öğrencisi olan erkek tarafından öldürülen Ceren Damar’ın annesi Feyzan Damar ve babası Mustafa Damar da katıldı. Anne Damar’ın kızının fotoğrafı kucağında sık sık ağladığı eylemde konuşan Baba Mustafa Damar, devletin kadınların en temel hakkı olan yaşama hakkını koruyamadığını söyledi.

Mustafa Damar, “Dünyanın dört bir tarafında kadınlar günü kutlanıyor. Kadınların ekonomik, siyasi, sosyal başarıları kutlanıyor. Biz neyi konuşuyoruz? Kadın cinayetleri, kadınlara yönelik şiddet, iftiralar, kadınların yaşam tarzına müdahale ve sayamayacağım birçok olumsuzluk… Dünya kadınların refahını konuşurken biz kadınların en temel hakkı yaşam hakkını koruyamıyoruz. Masum insanların, elinde silah, bıçakla nasıl katledildiğini hep birlikte toplumun gözü önünde yaşadık” diye seslendi.

Ayşe Karamanın annesi Feride Karaman

‘BENİM GÜLÜMÜ SOLDURDU, CANİNİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM’

Özgür Tarhan tarafından öldürülen Ayşe Karaman’ın annesi Feride Karaman da kucağında kızının fotoğrafı olduğu halde konuştu. Kızının ölümünün şüpheli olmadığını, Tarhan tarafından öldürüldüğünü yineleyen anne Karaman; “Yavrum şüpheli bir şekilde öldürülmedi. Özgür Tarhan denen o caninin kızıma damardan verdiği ilaçlarla öldü. Benim gülümü soldurdu, o caninin peşini bırakmayacağım. Sabırla bekliyorum, Özgür Tarhan rahat rahat yerinde oturmasın, ensesindeyim. Özgür Tarhan, hak ettiği cezayı alacak ben de bir gün rahatça uyuyacağım, ben daha 2 saatten fazla uyumadım” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kadın Meclisi üyeleri öldürülen kadınların adlarını tek tek sayarak, aralarında olduğunu belirttiler. Kadınlar, öldürülen kadınların davalarının takipçisi olacaklarının da altını çizdiler.

━ diğer haberler

Memurlar.net’e kayyum atandı!

Her gün milyonlarca kamu personelinin ziyaret ettiği memurlar.net isimli internet sitesine, iki ortak arasındaki anlaşmazlık ve şirket hesaplarıyla ilgili usulsüzlük iddiaları nedeniyle kayyum atandı. Ankara...

MEB’nı Özer’e Dersim’de öğrencilere ajanlaştırma baskıları soruldu

Munzur Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi’nde kolluk güçlerinin ajanlık dayatmalarına karşı basın açıklaması yaparak aşağılayıcı ve onur kırıcı uygulamaların sonlandırılmasını istediler. HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sordu.

Gazeteci Candemir’e Müzeyyen Senar davası:

"6-7 Eylül olaylarında Muzeyyen Senar vardı" diyen Gazeteci Oktay Candemir hakkında "Şahsın Aziz hatırasına hakaret" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Candemir, soruşturma kapsamında emniyette ifade verdi.

10 Ekim’de katledilenler anıldı

Ankara Gar Katliamı’nda yaşamını yitiren 104 kişi için yapılan anmada, “İsyanımızı ve öfkemizi büyüterek burada olacağız” mesajı verildi.

6 yaşında ‘evlendirilen’ H.K.G.’nin ifadesi çıktı

6 yaşında 'evlendirilen'.' ifadesinde, "Çocukların evlenmesi normal sanıyordum; Wattpad'den tanıştığım bir abla, 'devlet seni korur' dedi, kaçtım" dediği ortaya çıktı. H.K.G evlendirildiği kişi ile ilgili de şunları söyledi: "Kadir İstekli, evlendiğimizi söyledi, 'bu oyun kimseye söylenmez' dedi"